Osnovni sud čeka izjašnjenje da li će Morači biti vraćen telefon

Osnovni sud u Banjaluci tražiće danas od Okružnog javnog tužilaštvu Banjaluka da se izjasne da li je saglasno da se novinaru EuroBlica i Srpskainfo, Nikoli Morači vrati mobilni telefon koji mu je oduzet prije tri dana.
Kako saznaje Srpskainfo, ukoliko Okružno javno tužilaštvo Banjaluka bude saglasno sa tim da se novinaru vrati telefon, Osnovni sud Banjaluka će odmah donijeti odluku o vraćanju telefona.

– Ukoliko Okružno javno tužilaštvo Banjaluka ne bude saglasno sa tim, telefon Nikole Morače ostaje u depozitu suda dok se ne obavi vještačenje istog – ističe naš izvor.

Inače, ni danas se ne smiruju reakcije zbog postupka banjalučke policije koja je u petak prvo pozvala na informativni razgovor novinara Nikolu Moraču, odgovornog urednika Sinišu Trkulju i direktora razvoja i izvršnog urednika za onlajn Borisa Lakića, a potom im je saopšteno da imaju status osumnjičenih.

Brojni pravnici i medijska udruženja kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Evrope ocijenili su da je u ovom slučaju riječ o pritiscima na našu medijsku kuću i novinare, te su ponudili svoju stručnu pomoć u ovom slučaju, te od policije i banjalučkog tužilaštva zahtijevaju objašnjenje.
Policija sumnjiči Moraču, Lakića i Trkulju za navodno krivično djelo povreda tajnosti postupka.

Od našeg novinara, uz prisustvo advokata, inspektori su tražili da oda svoje izvore koji su mu pomogli da dođe do informacija u tekstu o silovanju, koje je nedavno prijavljeno u Banjaluci.

Nakon što je odbio da to učini, jer ima profesionalnu obavezu da štiti izvore, Morači je saopšteno da ima status osumnjičenog, te mu je uz saglasnost tužioca oduzet mobilni telefon.

Iako su iz policije ovo pokušali da demantuju, advokat Svetozar Bajić, koji zastupa „EuroBlic“ i koji je bio prisutan na saslušanju novinara Nikole Morače u policiji, potvrdio je da su od njegovog klijenta zahtijevali da otkrije izvor informacija.
O cijelom ovom slučaju obaviješten je i vrh naše kompanije „Ringier“ sa sjedištem u Cirihu. Naša kompanija za sada daje prednost pravnoj borbi, a ukoliko ona ne bude dala rezultate, odlučićemo o daljim koracima, uključujući i proteste.

Skup podrške novinaru Nikoli Morači

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: