Osam prekršajnih naloga za nesavjesne vlasnike pasa

Odjeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju vrši akciju provjere mikročipova, a u prvih 25 dana ove godine komunalna policija izdala je osam prekršajnih naloga za nesavjesne vlasnike pasa.

Iz nadležnog odjeljenja potvrdili su za “Nezavisne novine” da akcija provjere mikročipova traje od polovine decembra 2022. godine.

“Ovom kontrolom obuhvaćena su sva gradska naselja”, istakli su oni.

Kako kažu, po Odluci o komunalnom redu radi identifikacije, vlasnici pasa dužni su da izvrše trajno označavanje pasa mikročipom.

“Takođe, dužni su i da prilikom izvođenja pasa na zahtjev komunalnog policajca dozvole provjeru da li je pas označen mikročipom”, naveli su iz Odjeljenja.

Prema njihovim riječima, novčanom kaznom u iznosu od 100 do 600 KM biće kažnjeno fizičko lice za prekršaj ako se ne pridržava obaveza u vezi sa označavanjem pasa mikročipom.

“Novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM biće kažnjeno fizičko lice koje na zahtjev komunalnog policajca ne stavi na uvid isprave kojima se može utvrditi njegov identitet, lična karta, pasoš i slično”, pojasnili su oni.

Sprovođenjem zakonskih obaveza, kao što je mikročipovanje, kako oni kažu, neodgovorni vlasnici pasa će morati da preuzmu odgovornost za svoje ljubimce.

“Na taj način će biti smanjen broj napuštenih pasa, kao i širenje zaraznih bolesti”, zaključili su iz Odjeljenja.

Prema riječima jedne Banjalučanke, primjetna je ažurnost policije za pse.

“Okupljali su se psi lutalice u naselju u kojem živim, bilo ih je baš puno, te smo zbog toga zvali policiju za pse”, kazala je ona te dodala da su u veoma kratkom roku došli i riješili problem.

“Smatram da je dobra ideja što je formirana ovakva policija i što zaista rade svoj posao kako treba”, kazala je ona za “Nezavisne novine”.

Dodaje da će se na ovakav način sigurno smanjiti broj pasa lutalica i da će građani biti bezbjedniji.

Sve informacije o radu policije za pse, ali i prijave problema, mogu da se dobiju putem brojeva telefona 065/877-031 i 051/306-464.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI