Optužnice za bombaški napad u Banjaluci, ugrozili živote dvoje djece

Nenad Berić optužen je za podstrekivanje na teško ubistvo, dok Aleksandra Savića Republičko tužilaštvo tereti za pokušaj ubistva bivšeg profesora u banjalučkoj Tehnološkoj školi Spase Šakote.

Oni su početkom oktobra postavili četiri bombe ispod Šakotinog automobila u blizini rebrovačkog mosta. Navedeno je ovo u optužnici koju je u utorak potvrdio Okružni sud u Banjaluci. Od posljedica eksplozije, osim Šakote životi su bili ugroženi za još osam osoba, među kojima je i dvoje male djece.

U ovoj eksploziji koja je izazvala veliki strah među građanima, Šakota i još jedna osoba su lakše povrijeđeni, a osumnjičeni su brzom reakcijom policije pronađeni i uhapšeni.

Prema optužnici Berić je tokom 2016. i 2017. godine od Šakote uzeo 30.000 maraka, obećavši da će mu izdejstvovati oslobađajuću presudu u krivičnom postupku koji se protiv njega vodio pred Osnovnim i Okružnim sudom u Banjaluci.

– Kako Berić nije ispunio obećanje, Šakota je tražio da mu vrati novac. U namjeri da zadrži novac, Berić je podstrekao Savića i naručio ubistvo Šakote. Rekao mu je da ako to uradi, da će on moći dobro prikriti napad – navedeno je u optužnici.

Nakon što je Savić pristao na ubistvo, Berić mu je predao četiri bombe i 3. oktobra oko ponoći ga dovezao u blizinu zgrade, pa je Savić na četiri točka Šakotinog „mercedesa“ postavio bombe, dok ga je Nenad čekao u vozilu.

– Oni su bili svjesni da će eksplozija dovesti u opasnost život ljudi i štetu na imovini. Kada je Šakota oko 10.30 časova pokrenuo vozilo, došlo je do aktiviranja postavljenih bombi. One su u kratkim vremenskim razmacima eksplodirale, a Šakota je uspio iskočiti iz vozila. Tom prilikom zadobio je povredu u predjelu desne potkoljenice – piše u optužnici.

Od eksplozije došlo je do oštećenja zgrade i poslovnih prostora u kojima je bilo više osoba. Na ovaj način dovedeni su u opasnost životi Ilije Jokića, Petra Jokića, Pere Ćosić, Zorana Kovačevića i njegovog osamnaestomjesečnog sina Stefana koji su bili u poslovnom prostoru „Eko Kolor“.

– Jedan od gelera je probio izlog ove radnje i Iliju pogodio u grudni koš. U butiku „Donela“ koji je oštećen ovom eksplozijom nalazila se Persa Marković čiji je život bio doveden u opasnost, a vlasniku pričinjena šteta od oko 2.000 KM. U stanu na prvom spratu koji je takođe oštećen nalazio se vlasnik i njegov dvogodišnji sin i njihovi životi su bili dovedeni u opasnost. Na stanu je šteta isto bila oko 2.000 KM – stoji u optužnici.

Na zgradi su takođe nastala oštećenja vrijedna oko dvije hiljade maraka, a na poslovnom prostoru „Eko-kolor oko 1.350 KM. Oštećen je i poslovni prostor ambulante „Firena“, kao i njihova vozila „škoda oktavia“, „golf 2“ i „reno klio“ od Veselina Oljače, sve u iznosu od 600 maraka.

– Tom prilikom izgoreo je i Šakotin „mercedes“ vrijedan 7.000 KM, kao „mercedes“ od Dragana Prolića čija je vrijednost bila oko 14.000 KM. Uništen je i „reno espejs“ sa stvarima u njemu, a vlasnik Duško Partalo je izjavio da mu je pričinjena šteta od 30.000 maraka. Pričinjena je šteta od oko 6.000 maraka na još tri vozila – piše u optužnici.

Predložen pritvor

Nakon potvrđivanja optužnice protiv bombaša, republički tužilac Živana Bajić zatražila je da se Beriću i Saviću produži pritvor.

Advokati optuženih Duška Bogojević i Živko Bojić zatražili su da se umjesto pritvora njihovim klijentima odrede mjere zabrane.

Izvor: EuroBlic

Video RTRS-a/ Postavljanje bombi ispod auta

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: