Onlajn koncert čuvene pijanistkinje Elize Tomelini

Sa željom da nastavi kvalitetnu komunikaciju sa svojom publikom i za vrijeme trajanja vanrednih mjera u vezi sa suzbijanjem širenja virusa korona, Banski dvor započeo je seriju onlajn emitovanja koncerata značajnih domaćih, regionalnih i svjetskih umjetnika koji su u proteklom periodu nastupili u festivalskim i drugim programima naše ustanove.

Poslije uspješnog onlajn emitovanja koncerta BALKAN EXPRESSA na YouTube kanalu Banskog dvora, publika će biti u prilici da uživa u maestralnom koncertu veličanstvene pijanistkinje iz Italije, Elize Tomelini. Njen nastup koji je održan na 2. Internacionalnom festivalu muzike JESENjA SONATA biće emitovan 26. maja u 20:00 časova.

-Raduje nas činjenica što ćemo uskoro biti u prilici da najširem auditorijumu predstavimo i koncert vanserijske umjetnice kao što je Eliza Tomelini. Koncertom ove italijanske pijanistkinje na veličanstven način je zatvoren 2. Internacionalni muzički festival “Jesenja sonata” a umjetnica čak četiri puta vraćena na bis. Nadaleko poznata po svom sugestivnom i virtuoznom stilu izvođenja, pijanistkinja će nas provesti kroz neke od najljepših stranica klavirske literature napisanih od strane Franca Lista i Sergeja Rahmanjinova – rekao je direktor „Banskog dvora – Kulturnog centra“ Mladen Matović.

I ovom prilikom posebno želimo istaknuti činjenicu da su svi koncerti iz ove serije snimljeni u skladu sa najvišim televizijskim normama, u sistemu više kamera i vrhunskoj HD rezoluciji, nakon čega je realizovana posebna audio i video postprodukcija. To će svakako doprinijeti potpunijem audio i video ugođaju prilikom samog praćenja svakog koncertnog emitovanja.

Sva koncertna emitovanja će se moći pogledati na zvaničnom YouTube kanalu Banskog dvora: https://www.youtube.com/watch?v=lPcQRfhzpu0

Biografija:
Eliza Tomelini (Elisa Tomellini) rodom iz Đenove, već sa pet godina počela je s učenjem klavira. Školovanje je nastavila Veroni, da bi već sa šesnaest godina bila primljena na prestižnu Akademiju „Incontri col Maestro“ u Imoli. Diplomirala je sa odličnim ocjenama i pohvalama na Konzervatorijumu „Đuzepe Verdi“ u Milanu 1997. godine, nakon čega nastavlja studij kod Vićenca Balzanija, s kojim proširuje svoj repertoar i usavršava instrumentalnu tehniku.
Kao pijanističko čudo od djeteta, Eliza Tomelini bila je hvaljena od stran istaknutih muzičkih kritičara, pobjeđivala je na međunarodnim takmičenjima i oduvijek je bila atipična umjetnica koja se opirala dogmama i akademskom kontekstu. Tako je ova nesvakidašnja pijanistkinja u određenom trenutku svog umjetničkog puta, privremeno napustila koncertne dvorane kako bi se u potpunosti posvetila još jednoj velikoj strasti – istraživanju planina na različitim kontinentima. Baveći se penjanjem, skijanjem i alpinizmom, obilazila je svijet i sa različitim ekspedicijama osvajala planinske vrhove južne Amerike, SAD-a, Nepala i sjeverne Afrike.
Nakon dugih priprema sa svojim timom, Eliza Tomelini je, 8. jula 2017. godine, izvela nesvakidašnji poduhvat – Koncert na najvišoj kvoti na svijetu – na vrhu Monte Rosa u italijanskim Alpama, na 4460 metara nadmorske visine. Pijanistkinja – alpinistkinja spojila je tako svoje dvije velike strasti: muziku i planine a ao danas, niko nikad nije izvodio muziku na klaviru na nadmorskoj visini poput ove, na pravom koncertnom klaviru i to neposredno nakon uspona na zahtjevan vrh.
Istinski umjetnički podvig Eliza Tomelini je ostvarila kroz objavljivanje kapitalnog nosača zvuka sa virtouznim Listovim Transcendentalnim koncertantnim etidama na temu Paganinija – i to u originalnoj, prvoj verziji iz 1838. godine, koje je Tomelini snimila u decembru 2017. godine u studiju „Radio Svizzera Italiana“, u Luganu. Radi se o prvom svjetskom izvođenju tih djela od strane jedne žene.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI