Oglasilo se ministarstvo povodom hrvatskog slučaja “diploma iz RS”

Nisu tačni navodi da Republika Srpska odbija provjeru diploma na zahtjev Republike Hrvatske, saopštilo je Ministarstvo za naučnotehnološlki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, a povodom informacija koje su se pojavile u javnosti da je ovo navela ministarka znanosti i obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak.
Nakon ovih informacija, ministar Srđan Rajčević je, navode, stupio u kontakt sa ministarkom Divjak i dobio uvjeravanja da ne prijeti nikakva opasnost po nosioce naših diploma.

– Bio sam iznenađen kada sam saznao za izjavu ministarke Divjak i istog trenutka sam provjerio u nadležnoj službi u ministarstvu iz koje su me uvjerili da je dosadašnji proces provjere, odnosno odgovora na zahtjeve iz Republike Hrvatske, proticao bez ikakvih problema. Ministarka Divjak i ja smo razgovarali jutros i dogovorili se da u cilju izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi sa procesom provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni – rekao je Rajčević.

Hrvatska ministarka ga je obavijestila o njihovim aktivnostima i pojedinim nepravilnostima koje su utvrđene, ali koje se nisu isključivo odnosile na Republiku Srpsku, nego da se radilo i o diplomama iz drugih država u regionu.
– Spomenula je jedan slučaj iz Republike Srpske, ali se on odnosi na provjeru svjedočanstva srednje škole. Ja sam preuzeo obavezu da o tome obavijestim nadležno ministarstvo – naveo je ministar Rajčević.

Ministar Rajčević je, takođe, zamolio ministarku Divjak da Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS dostavi spisak imena i prezimena za koje želi da se obavi provjera, a da će nadležne institucije iz Republike Srpske odmah preduzeti sve što je potrebno kako bi organima Republike Hrvatske bilo odgovoreno u najkraćem mogućem roku.

Ministri su se usaglasili da zajedno sa ostalim nadležnim organima država iz regiona ostaju na istom zadatku borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju i nadu da će međusobna saradnja biti uspješno nastavljena.

Izvor: Srpskainfo

Video/Hrvatska ministarka objašnjava zašto neće priznavati diplome iz Republike Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: