Održan koncert Etno grupe Iva i otvorene izložbe dobitnica plakete Banskog dvora

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u ponedjeljak 9. decembra održan je koncert MUZIČKI KALEIDOSKOP ETNO GRUPE IVA. Ovim koncertom Etno grupa iz Doboja obilježila je 15 godina postojanja i banjalučkoj publici predstavila
projekat „Muzički kaleidoskop”, koji za glavni cilj ima promociju tradicionalne muzike naroda na prostoru Balkana i to u drugačijem i savremenijem aranžmanu.

– U skladu sa nazivom projekta „Muzički kaleidoskop”, Etno grupa „Iva” vodi kroz svoju muzičku cev. Publika u Banskom dvoru je u jednom zvučnom prostoru, kojeg mi kao kaleidoskop okrećemo i menjamo slike, ali u ovom slučaju zvučne slike originalnih narodnih melodija. Što se tiče karaktera melodija, uglavnom su ljubavne pesme, šaljive pesme, uz po jednu hrišćansku i jednu pagansku pesma. Sve govori o našoj tradiciji i očuvanju kulture i identiteta jednog naroda, te o postojanju naroda ovih prostora – kazao je za rukovodilac etno-grupe „Iva” Saša Pavlović.

Gost koncerta bila je pjevačka grupa Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.
ETNO GRUPA IVA osnovana je 2003. godine u Doboju kao samostalni vokalni ansambl. Pored izvornog narodnog muzičkog stvaralaštva, grupa se bavi i očuvanjem srpskih duhovnih – liturgijskih i paraliturgijskih pjesama. Ime je dobila po ljekovitoj travi ivi koja raste na obližnjoj planini Ozren. Grupa se zato trudi da na svojim nastupima opravda narodnu izreku: “Trava iva od mrtva pravi živa”. Od svog osnivanja pa sve do danas, grupa je imala preko pedeset samostalnih koncerata, veliki broj nastupa na manifestacijama, svečanim akademijama, humanitarnim koncertima i niz nastupa posvećenih velikim srpskim praznicima Vaskrsu i Božiću.
Dobitnici su zlatne medalje u Bijeljini na Majskim muzičkim svečanostima, Specijalnu nagradu za očuvanje i izvođenje starog srpskog izvornog pjevanja, Srebrnu medalju u Bijeljini na Majskoj muzičkoj svečanosti, nagradu za izuzetno uspješan rad i postignute rezultate u oblasti kulture i mnoga druga priznanja. Danas je “Iva” jedan od glavnih ambasadora kulture grada Doboja i značajan muzički ansambl na polju očuvanja tradicionalne kulturne baštine Republike Srpske.

Otvorene izložbe “O Draganama” i “Prostori” ovogodišnjih dobitnica Plakete Banskog dvora

U Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića 09. decembra 2019. godine (ponedjeljak) dodjeljena su priznanja Plaketa Banskog dvora za najbolje studente Studijskog programa likovne umjetnosti AUBL. Ovom prilikom otvorene su izložbe ovogodišnjih laureata Dragane Grašan, najboljeg studenta smjera za slikarstvo (izložba “O Draganama”) i izložba Mirjane Preradović, najboljeg studenta smjera za grafiku (izložba “Prostori”).

Mladim umjetnicima Plakete je uručio direktor Banskog dvora, Mladen Matović.
Ova nagrada je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja će se svake godine dodjeljivati najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Rezultat dvogodišnjeg rada večeras je pred nama. To je serija slika koja se bavi percepcijom žene koja je na sasvim drugi način prikazana, od onoga na šta smo navikli u smislu žene kao objekta. Nju je zanimala druga strana, strana žene. Ovo je jedan zavidan opus i za dvije godine, stvarno je slikarska izložba za svaku pohvalu – kazala je slikarka Borjana Mrđa o izložbi “O Draganama”, Dragane Grašan.
Sve žene koje je slikala Dragane Grašan zovu se Dragana, ali kako kaže mlada umjetnica to se desilo sasvim slučajno.

– Posmatram ih u prostoru u svakodnevnim radnjama i situacijama. Cilj mi je da dotaknem njihovu intimu. Zanima me jedan naizgled nebitan, sićušan trenutak života žene, trenutak koji se vjerovatno mnogo puta ponovi u njenom životu. Ko je ta žena, šta radi, gdje se nalazi, da li je umorna, da li je krenula negdje, kako se osjeća, da li prikazanu radnju radi jer želi ili možda mora – rekla je Dragana.

Mirjana Preradović, trenutno je na master studijama, Akademije umjetnosti u Banjaluci pod mentorstvom profesora Nenada Zeljića.

– Zahvalna sam svima što su došli u ovako velikom broju i želim da se zahvalim Banskom dvoru što nam je omogućio da izlažemo i naravno hvala svim profesorima grafičkog odsjeka, posebno Nenadu Zeljiću – rekla je Mirjana Preradović.
Grafike iz ciklusa „Prostori“ su prizori iz njene svakodnevice.
-To su likovne predstave prostora u kojima živim, koje gledam. Predstave običnog su tako u centru mog umjetničkog istraživanja, one su odraz potrebe da istražim prostor u kojem boravim – dodala je Mirjana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: