Odrezana još dva stabla u Parkiću

Radnici preduzeća „Kozaraputevi“ uklonili su danas dva stabla negundovca (pajavac) u pješačkoj zoni u Ulici Bana Milosavljevića, za koje je studijom o zdravstvenom stanju zelenila i drvoreda u Banjaluci utvrđeno da su u lošem stanju i da ih je potrebno zamijeniti adekvatnijom vrstom parkovskog drveća. Studijom je utvrđeno da je još jedno stablo na ovoj lokaciji u lošem stanju i ono će biti uklonjeno narednih dana.

U proteklih mjesec dana na području šireg centra grada, usljed pogoršanih vremenskih prilika zabilježen je pad četiri stabla, među kojima je najviše bilo upravo stabala negundovca. Gradske službe su tokom ove i protekle godine sukcesivno uklanjale sva stabla negundovca iz gradskih drvoreda, kako je to i predviđeno studijom. Ovaj dokument izrađen je prošle godine i obuhvatio je analizu zdravstvenog stanja većine gradskih drvoreda.

Stabla, koja su danas uklonjena, prema nalazu stručnjaka, bila su fiziološki oslabljena i na njima su bili vidljivi znakovi bolesti i sušenja. Uklanjanje pomenutih stabala predviđeno je i projektom valorizacije postojećeg dendrofonda.

Preostala, zdrava stabla lipe, koja se nalaze u obuhvatu Parkića, u kojem se trenutno vrši rekonstrukcija, biće zadržana, uz preporuku za sprovođenje intenzivnih mjera održavanja.

Prema glavnom projektu rekonstrukcije Parkića, predviđeno je da se na ovoj lokaciji zasadi ukupno 15 stabala u novom drvoredu. Kako je predviđeno, biće posađena stabla tulipanovca (liriodendron tulipifera). Radi se o sadnicama, starosti oko 10 godina, koja će biti posađena u finalnoj fazi rekonstrukcije bloka.

Idućeg mjeseca sadnja novih drvoreda

Istovremeno, gradske službe napravile su opsežan plan sadnje novih i obnove postojećih drvoreda na cijelom području grada. Ovaj plan će početi provoditi krajem oktobra i početkom novembra ove godine, kad je, po mišljenju stručnjaka, i najpogodnije vrijeme za sadnju.

Prema planu Odjeljenja za komunalne poslove, jedna od prvih lokacija biće Zapadni tranzit gdje će krajem idućeg mjeseca biti zasađeno 30 novih sadnica (zelena površina na potezu do Rebrovačkog mosta). Prema planu, biće zasađena stabla lipe, koja se, prema iskustvima stručnjaka za hortikulturu, pokazala izuzetno pogodnom za banjalučke klimatske uslove.Osim toga, pored novoizgrađenih dječijih igrališta biće zasađeno još 50 sadnica.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI