Odobrena sredstva za saniranje zagađenja piralenom u “Incelu”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović dao je danas saglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen u Poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci.

Riječ je o sredstvima iz projekta “Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom”, koji realizuje UNDP BiH, a finansira Vlada Švedske posredstvom Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), a koji se sastoji iz više komponenti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa,

Šarović, kao politička kontakt tačka za saradnju sa Globalnim ekološkim fondom, dao je saglasnost da sredstva iz projekta u iznosu od 600.000 dolara budu preusmjerena za hitno saniranje hemikalije piralen u “Incelu” i prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja, kao i na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od federalnog Ministarstva ekologije i turizma.

Davanju ove saglasnosti prethodile su konsultacije Šarovića sa predstavnicima UNDP-a i SIDA, kao i nadležnim entitetskim institucijama.

U Poslovnoj zoni “Incel” 9. marta izbio je požar kada je planulo otrovno ulje piralen koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: