Odgovor nadležnih ogorčenoj majci koja se osjeća prevareno za lijek za dijete

Nakon što smo objavili pismo ogorčene majke koja je morala da plati lijek za dijete koji se ne plaća odgovor je stigao od nadležnih službi.

Kako su rekli u FZO, oni finansiraju one lijekove koji se nalaze na listi lijekova Fonda i koje propisuju ljekari koji za to imaju šifru.

“Konkretno, te šifre dobijaju, osim ljekara porodične medicine, i pedijatri za djecu do šest godina i ginekolozi za žene starije od 15 godina, kao i stomatolozi. Dakle, i oni ljekari za koje je omogućen slobodan izbor, odnosno direktan odlazak bez  uputnice porodičnog doktora”, kažu iz FZO.

Napominju da ljekari u hitnoj pomoći nemaju šifru za propisivanje recepata na teret Fonda iz razloga što su dužni da hitne slučajeve zbrinu, uključujući i davanje neophodnih terapija, dok se pacijent ne javi svom ljekaru.

“Budući da se radi o lijeku koji finansira Fond i da je riječ o djetetu, sugerišemo roditeljima da predaju u Fond zahtjev za refundaciju troškova i biće im refundiran novac”, naveli su iz Fonda.

U banjalučkom Domu zdravlja kažu da na teret FZO RS recepte sa liste lijekova mogu propisivati samo specijalisti porodične medicine, pedijatri i ginekolozi, te da se većina lijekova koji se daju u Službi hitne medicinske pomoći nalazi u ampuliranom obliku.

“U slučaju da stanje pacijenta zahtijeva propisivanje lijekova na recept, doktori iz Službe hitne medicinske pomoći mogu propisati lijekove na recept, ali pacijentu kažu da će lijek morati kupiti”, kažu iz Doma zdravlja.

Rada Amidžić, predsjednik Farmaceutskog društva RS, ističe da nakon dopisa Inspektorata RS krajem oktobra lani isključivo svi lijekovi koji su sa režimom izdavanja na recept moraju imati recept od porodičnog doktora.

“Farmaceut mora imati odgovarajuću dokumentaciju od doktora i to skenirati, odnosno dokumentovati.  Eto, to je, na primjer, situacija pacijenta iz hitne pomoći ili kada se pacijenti otpuste vikendom iz bolnice i na  otpusnoj listi imaju terapiju koja im je propisana i treba da čekaju termin  kod porodičnog doktora da bi mogli podići recepte”, navela je ona.

Dodaje da su uputili dopis Inspektoratu RS u kojem su agrumentovali zašto takav pristup nije dobar, jer su u prvom planu pacijenti, kojima su na neki način uskraćena prava na terapiju.  Početkom februara trebalo bi da održe sastanak sa Inspektoratom RS.

Izvor: Nezavisne

Pismo ogorčene Banjalučanke, “Pokrali su me dok sam kupovala djetetu lijek, zašto”

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: