Odgovor advokata Stevana Dimitrijevića

Pozvan sam da odgovorim na odgovor pekare-pekoteke “Marčelo” koji je dat na saopštenje stanara iz ulice Nikole Pašića, a u vezi sa nemilim događajima od prošle sedmice.

Ovim putem odgovaram.

Sve što je tamo navedeno ne stoji. Pažnja se skreće sa osnovnog problema, a to je pitanje noćnog rada ovakvih objekata. Nezakoniti rad postoji, po više osnova. Nijedna od dvije odluke skupštine grada koje regulišu radno vrijeme u Banjoj Luci ne dozvoljava da se gosti uslužuju noću. To ovaj objekat radi. Objekat dodatno prodaje i uslužuje nedozvoljene artikle, u isto to doba. Ovo je sve zabranjeno. Zabranjeno je i Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama.

Inspekcije nisu izlazile u navedenom broju, niti su utvrdile da je poslovanje besprekorno, naprotiv, pa tako i ekološka inspekcija. Nisu sve inspekcije u svim nadzorima kontrolisale radno vrijeme, što ostaje da bude preispitano u postupcima koje stanari vode. Takođe, stanari još nisu posegnuli za sudskom zaštitom, što planiraju ako upravni organi ne urade svoj posao.

Navodi u vezi sa ličnim interesom su bespredmetni i isključivo su odraz iskrivljene percepcije, u kojoj oni koje rukovodi samo lični interes nužno smatraju da i drugi tako postupaju. Tako ne stoji. Obratili smo se javnosti upravo potreseni događajem. To smo učinili iz osjećaja dužnosti da putem takve objave doprinesemo da se spreče ovakve situacije, budući zabrinuti jer smo na njihove uzroke predugo bezuspješno upozoravali.

Preko stotinu (100+) lica koja ovaj jedan jedini (1) objekat svojim radom neposredno ugrožava traži zaštitu prava putem peticije i brojnih drugih postupaka u kojima ih kao advokat zastupam. Sada se desio i ovaj tragičan slučaj, u kojem je stradao nevini mladić, gdje je sve započelo kavgom u spornom objektu. Javnost neka procjeni koji je interes ovdje lični, a koji opšti. I koji od njih odražava potrebe cjelokupne zajednice u kojoj živimo.

Stevan Dimitrijević

Tragediju iskorištavaju za obračun sa pekarom, reakcija na objavljeno saopštenje

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: