Odgođene završne riječi na suđenju Mandiću, sud naložio nova vještačenja

Okružni sud u Banjaluci odgodio je za danas zakazano izvođenje završnih riječi na suđenju Daliboru Mandiću (37), optuženom za ubistvo Ariela Bogdanovića (28) u decembru 2022. godine u banjalučkom naselju Borik.
Naloženo je vještačenje DNК tragova koja nisu urađena tokom istrage, a predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović naglasio je da sud ima pravo da traži dodatne dokaze, budući da suđenje nije okončano.

”To nije odugovlačenje postupka. Cilj je da se utvrdi materijalna istina. Samo priznanje (u istrazi) nije dovoljno da se donese sudska odluka. Potrebni su i drugi dokazi. Nekada optuženi može preuzeti odgovornost da bi zaštitio treće lice”, rekao je Uletilović.

Na narednom ročištu, zakaznom za 19. mart, ponovo će biti saslušani inspektor PU Banjaluka Svijetlana Malić, koja je učestvovala u pretresu stana optuženog, Adrijana Jović koja je radila zapisnik o uviđaju, kao i vještak Božana Ilić koja je vještačila biološke tragove sa predmeta koji su oduzeti od Mandića.

Ilić je na prošlom ročištu rekla da je na kapuljači duksa uočena mrlja za koju je testom potvrđeno da potiče od ljudske krvi ali tokom istrage tužilaštvo nije tražilo da se ta mrlja uporedi sa DNК ubijenog Bogdanovića. Takođe, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije tražilo ni vještačenje patika i ruksaka, koji su pronađeni kod Mandića, a u koji je optuženi navodno stavio nož i šuškavac koji je nosio.

Ubistvo je počinjeno 2. decembra 2022. godine. Mandić je optužen da je oko 19.35 sati u ulici Bulevar srpske vojske u banjalučkom naselju Borik, pratio Bogdanovića u namjeri da ga ubije. Prema navodima iz optužnice, u blizini studentskog centra „Kampus“ ubo ga je nožem, nakon čega je žrtva počela da bježi.

Stiže ga kod obližnje benzinske pumpe gdje je Bogdanović pao na asfaltnu podlogu, a dok je ležao ubo ga je još najmanje osam puta i pobjegao.

Motiv nije jasno preciziran. Na jednom od prethodnih ročište neuropsihijatar Mirko Nikolić je izjavio da je optuženi imao izraženu ljubomoru prema Arielu Bogdanoviću i doživljavao ga kao “nerješivu prijetnju za svoj život”, a da se ovo ubistvo može pripisati zločinu iz strasti.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: