Odbijena optužnica protiv policajaca za nezakonito hapšenje Brune Batinića

Optužnica protiv komandira Policijske stanice Centar Vladana Šikuljaka, njegovog pomoćnika Miše Volfa, te policajaca Dejana Novića i Enisa Mušinovića, koja ih tereti za nezakonito hapšenje Brune Batinića (68) nije potvrđena zbog nedostatka dokaza, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Optužnicu protiv njih je odbio sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjaluci. Kako saznajemo sudija smatra da uz optužnicu nisu priloženi dokazi koji potvrđuju namjeru optuženih da počine krivična djelo koja su im stavljena na teret. Takođe u rješenju o odbijanju optužnice stoji da nisu dostavljeni dokazi da je Šikuljak imao svojstvo službenog lica u vrijeme počinjenja krivičnog djela.

– Iz materijalnih dokaza proizilazi da je u vrijeme počinjenja krivičniog djela imao svojstvo građanina, a djela koja su mu stavljena na teret može izvršiti službeno ili odgovorno lice-smatra sudija.

Sud je utvrdio da je Volf izdao naredbu za legitimisanje većeg broja lica jer je bezbjedonosna procjena govorila da bi u dvoruištu hrama Hrista spasitelja moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

– On je od nadležnih upoznat da postoji mogućnost diolaska većeg broja ljudi iz FBiH te da česta okupljanja u dvorištu Hrama onemogućava održavanje vjerskog skupa. Međutim, nije utvrđeno da je kod osumnjičenog Volfa postojao umišljaj namjera za idvršenje krivičnih djela-navodi se u pomenutom rješenju.

Kada su u pitanju policajci Nović i Mušinović sud smatra da su oni željeli da na zakonit način obave legitimaciju većeg broja lica.

– Ne postoje valjani dokazi izuzev svjedočanstva oštećenog da mu oni nisu rekli razloge za provjeru identiteta. Iz materijalnih dokaza je vidljivo da se u datoj situaciju utvrđivanje identiteta nije moglu obaviti na drugi način osim lišenjem slobode oštećenog. Nisu dostavljeni dokazi o protivpravnom lišenju slobode i o povredi ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja – smatra između ostalog sudija koji je odbijo optužnicu protiv pomenutog četverca.

Video/Brutalno hapšenje penzionera u parkiću

Protiv rješenja o odbijanju optužnice tužilaštvu je dozvoljena žalba tročlanom sudskog vijeću, u roku od 24 sata, odnosno do sutra.

Optužnicu u ovom slulaju podiglo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka krajem jula. Šikuljku i Volfu na teret je stavljeno krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, dok su policajci Nović i Mušanović optuženi za povredu ljudskog dostojanstva zloupotebom položaja, te protivpravno lišenje slobode na štetu Batinića, državljanina Švedske.

– Osumnjičeni su 20. juna 2019. godine prekoračenjem granica službenog ovlaštenja i neizvršavanjem službene dužnosti teže povrijedili prava drugog, odnosno zloupotrebom svojih ovlaštenja postupili na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo i drugog protivpravno zatvorili – navodi se u odbijenoj optužnici.

Radi se o hapšenju u centru Banjeluke na jednom od okupljanja grupe “Pravda za Davida”. Incident se odigrao naočigleg desetina svjedoka, novinara i sve je snimljeno objektivima više kamera. Nakon što se Batinić pozdravio sa članovima PZD prišli su mu policajci, tražeći dokumente. Batinić je odbio da se predstavi, zahtjevajući objašnjenje zbog čega ga legitimišu. Jedan od policajaca ga je uhvatio pod ruku i kada je Batinić pokušao da se oslobodi Nović i Mušinović su ga oborili na pločnik. Pridružila su im se još četiri policajca i lisicama mu vezali ruke na leđima i odveli ga u stanicu. Batiniću je poslije hapšenja ukazana ljekarska pomoć, a isto veče je pušten i izdat mu je prekršajni nalog zbog “ometanja državnih organa u vršenju javnih funkcija”.

Nakon incidenta Policijska uprava Banjaluka je saopštila da je Batinić uhapšen jer je “odbio da pokaže lične dokumente prilikom pokušaja policijskih službenika da ga legitimišu”. Tada su dodali i da je prilikom hapšenja je pružao “aktivan otpor”.

Branilac Novića i Mušiinovića Marko Mikeš je kazao da su oni časno i pošteno radili svoj posao.

– Batinić je odbio naređenja policajaca i radi toga je lišen slobode. Nović i Mušinović ništa pogrešno učinili pri lišenju-rekao je Mikeš.

Dodao je da je odluka Suda više nego očekivana i u skladu sa zakonom.

Izvor: GlasSrpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: