Od sutra dozvoljene posjete pacijentima na UKC RS

Usljed poboljšanja epidemiološke situacije izazvane virusom korona od sutra, 20. maja, dozvoljene su posjete hospirtalizovanim pacijentima UKC Republike Srpske, saopšteno je iz ove zdravstene ustanove.

U saopštenju se navodi da se posjete mogu obavljati svaki radni dan u periodu od 16 do 17 časova, a subotom, nedjeljom i u dane državnih praznika od 10 do 12 časova.

“Pacijenta može posjetiti samo jedna osoba. Osobe sa bilo kakvim respiratornim simptomima ne smiju biti u posjeti pacijentima. Na ulazima u zgradu UKC Republike Srpske, radnik obezbjeđenja vršiće kontrolu korištenja zaštitne maske za lice”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da prilikom dolaska u kliniku ili odjeljenje, medicinska sestra ili tehničar na ulazu će uzeti podatke od posjetioca, odnosno popuniće obrazac koji sadrži: ime i prezime pacijenta, ime i prezime posjetioca, te kontakt telefon posjetioca u slučaju pojave infekcije.

“Takođe, medicinska sestra, odnosno tehničar vršiće nadzor nad provođenjem preporučenih mjera prevencije infekcija: na ulazu u bolesničku sobu potrebno je da posjeta dezinfikuje ruke i da se pravilno koristi zaštitna maska, svaki posjetilac, kao i pacijent sve vrijeme posjete nose zaštitnu masku preko nosa i usta”, pojašnjava se u saopštenju Univerzitetskog kliničkog centra Republika Srpska.

“U Klinici za infektivne bolesti i Klinici za dječije bolesti, posjete će se organizovati preko terase, kao i ranije, izuzev na etažama gdje su smješteni pacijenti pozitivni na virus korona. Imunokompromitovanim pacijentima kao što su onkološki, hematološki, intenzivne njege, infektivni odjel na lokaciji Hirurgija, posjete će se organizovati u dogovoru sa načelnikom, odnosno šefom klinike ili odjela uz obavezno poštovanje protivepidemijskih mjera. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo, u novorođenačkim odjeljenjima nije bio dozvoljen ulazak vanjskim posjetiocima ni ranije, tako da će se nastaviti s tom praksom, a u Odjeljenjima babinjara – III i IV sprat obavljaće se kratke posjete na ulazima u odjeljenja, uz navedene obavezne mjere prevencije”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da će se posjete ograničiti po 15 minuta za svakog pacijenta, a u višekrevetnim sobama po 10 minuta.

“Ukoliko jedan pacijent ima više posjetilaca, posjetu organizovati pojedinačno po 10 minuta”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI