Od subvencija za vrtiće do diskriminacije ili lošeg pokušaja predizbornog kupljenja “poena”

Rješenja problema za roditelje odnosno za djecu koja idu u privatne vrtiće nema ni na vidiku. Gradski menadžer Bojan Kresojević na današnjem sastanku sa roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće “Zvjezdica”, najavio je povećanje subvencija sa 60 na 100 KM za jedno dijete, ali to ne rješava problem roditelja. Naime vrtići “Zvjezdica” u koje ide oko 900 djece povisilo je cijenu boravka na 450 KM mjesečno.
Niko ne garantuje da ih neće pratiti ni ostali privatni vrtići, a grad koji daje subvencije, a na način na koji je organizovana dodjela subvencija, ni na koji način ne može da utiče na poslovnu politiku privatnika.
Istina Kresojević je ponudio roditeljima da se pobune, da ne produžavaju ugovor, ali im nije ponudio alternativu odnosno zamjenski vrtić. Rješenja koja im nudi Kresojević u vidu prednosti za upis u nove najavljene vrtiće u Boriku -Nataša 2 i Paprikovcu, ne rješava pitanje boravka djece u naredna tri mjeseca. Na taj način, kako su primjetili neki od roditelja, otvara se i pitanje diskriminacije djece, odnosno pravljenja spiskova za vrtić koji se još nije ni počeo graditi.
Činjenica je da je na sastanku sa gradskim menadžerom prisustvovalo 17 roditelja od oko 900 čija djeca idu u “Zvjezdicu, ali je isto tako i činjenica da su roditelji jako dobro upoznati sa problematikom. Pitaju i zašto su djeca diskriminisana na način da se za djecu u “državnim vrtićima” izdvaja gotovo 450 maraka mjesečno, a za djecu u privatnim vrtićima 60 KM? Drugim riječima Grad Banjaluka za gotovo jednak broj djece u “državnim vrtićima” plaća deset puta više novca nego u privatnim. Roditelji su i pitali kako je pred izbore moguće izgraditi ili bar obećati novi vrtić za 75 dana( najavljeni vrtić u Boriku-Nataša 2), a za četiri godine se slabo ili gotovo nikako nije rješavalo pitanje izgradnje novih objekata.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: