Od ponedjeljka svi đaci i studenti u klupama

Nastava u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama počinje u ponedjeljak, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Dodao je da je Štab donio zaključak i zadužio IJZ da nabavi još 160.000 doza Sinofarm vakcine, za imunizaciju 80.000 ljudi.

– Štab je izdvojio 7,25 miliona KM bez PDV. Štab je odobrio realizaciju ovih sredstava, sad Kompenzacioni fond treba da donese odluku o izdvajanju ovih sredstava – rekao je Šeranić.

Dodao je da jedna doza košta 45,36 KM, a dvije 90,72 KM bez PDV.

– U ovo su uračunati svi propratni troškovi. Trošak tereta ide na naručitelja vakcine. IJZ je zadužen da krene u realizaciju – rekao je Šeranić.

Dodaje je da je u Prijedoru, nažalost, izgubljeno preko 1.300 vakcina.

– Kod dobavljača imamo tu količinu vakcina i nema razloga za zabrinutost. Najoptimalnije vrijeme za revakcinaciju je od 21. do 28. dana. Odbacujem bilo kakve insinuacije da će se građani vakcinisati nekom drugom vakcinom – naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, Prijedor je opomena svim domovima zdravlja kako treba da se odnose prema ovom procesu.

– Iz Srbije je juče stiglo 10.000 doza, koja će danas biti upućena na kontrolu. Nakon toga će biti proslijeđene na teren. I dalje stoje najave da bismo nakon 23. aprila trebalo da dobijemo dodatnu količinu Fajzera i Asstrazeneke iz Kovaks programa – rekao je Šeranić.

Trenutna epidemiološka situacija je u početku perioda stabilizacije, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Podsjetio je da smo sličnu situaciju imali u novembru.

– Cilj je da maksimalno smanjimo pritisak na zdravstvene ustanove, tako što ćemo razvući epidemiološku krivu – naglašava Zeljković.

Kaže da sada manji broj zahtijeva testiranje.

– Poboljšanje epidemiološke situacije ne znači da mora doći do popuštanja mjera. Pred nama su praznici, što je rizičan period u pogledu većeg kontaktiranja ljudi. Pozivamo građane da budu svjesni da situacija brzo može biti narušena, ako ne budemo poštovali mjere. Trebale su nam tri sedmice oštrijih mjera, da dođe do blage stabilizacije – naglašava Zeljković.

Naglašava da se najveći broj građana pridržava mjera.

– Oni koji ih krše predstavljaju okidač koji može da dovede do pogoršanja epidemiološke situacije. Ona je i dalje nepovoljna, jer i dalje imamo oko 30 odsto pozitivnih od ukupnog broja testiranih – ističe Zeljković.

Dodaje da je važno da svi kao pojedinci budemo svjesni situacije u kojoj se nalazimo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI