Od grada 60 KM za dijete u privatnom vrtiću

Završen je pravlnik o sufunansiranju troškova usluge boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Banje Luke, u kome je difinisano da će roditelji dobiti 60 KM po djetetu.

Ovim je Banja Luka postala prvi grad u Republici Srpskoj koji sufinansira boravak djece u privatnim vrtićima, a sve u cilju kako bi se smanjile liste čekanja za upis djece u javne vrtiće.

Iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Banja Luka pojašnjavaju kako će pravilnik u narednim danima biti predstavljen roditeljima, te da procedure za prijave neće biti komplikovane.

– Radi se o jednostavnom obrascu putem kojeg će roditelji popuniti prijavu za subvenciju, uz koju će morati priložiti potvrdu iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da se zbog nedovoljnih kapaciteta dijete ne može upisati u javni vrtić – naglašavaju iz Odjeljenja.

Napominju da su ove subvencije namijenjene kao podrška porodici, odnosno roditeljima za njihovu djecu i taj novac će biti uplaćen direktno na račun roditelja djece.

– Radili smo sveobuhvatnu analizu, imali nekoliko modela, te gledali šta je najbolje i najisplativije. Gledali smo kako to rade drugi gradovi koji su to realizovali i usaglasili smo se da iznos subvencije bude jednak za svako dijete, odnosno za fiksan iznos od 60 KM – zaključuju iz Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Cilj projekata je „0 djece na listama čekanja“, a projekat, kao i pravilnik biće u narednim danimima predstavljen roditeljima, predškolskim ustanovama i široj javnosti.

– Srećni smo zbog toga. Subvencije za boravak djece u privatnoj predškolskoj ustanovi rezultat su višemjesečnog rada, provedenih analiza i istraživanja. Proteklih nekoliko mjeseci imali smo mnogobrojne sastanke, kako sa vlasnicima privatnih predškolskih ustanova, tako i sa rukovodstvom JU „Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, a sve u cilju pronalaska najboljeg modela. Bio je ovo kompleksan posao – naveli su u Odjeljenju.

Iako Grad, upravo u cilju povećanja obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem kontinuirano radi na povećanju kapaciteta u JU „Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, kako izgradnjom novih objekata vrtića, tako i sanacijom i rekonstrukcijom postojećih, prenamjenom poslovnih prostora u prostor vrtića, nažalost, pokazalo se nedovoljnim za prijem svih mališana.

Podsjećamo, za ovu namjenu iz budžeta Grada izdvojeno je ukupno 1,2 miliona KM, a ovim programom bišće obuhvaćeno oko 2.000 djece.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI