Od aprila subvencije za djecu u privatnim vrtićima

Roditelji djece koja borave u privatnim vrtićima moći će konkurisati za subvencije Grada Banjaluka od idućeg mjeseca, a isplaćivaće se identični iznosi za sve, bez obzira na primanja porodica.
Ovu vrstu subvencija već neko vrijeme najavljuje aktuelna administracija kao mjeru koja bi trebala da smanji pritisak na javne vrtiće u kojima već godinama vlada hroničan nedostatak mjesta. Od prvih najava plan je prošao nekoliko stepenica, za ovu vrstu podrške u budžetu grada je planirano 1.2 miliona KM, a Skupština grada je nedavno odobrila isplatu ovih subvencija, što znači da je sljedeći korak realizacija.

Te detalje smo potražili u Gradskoj upravi. Dobili smo ih od savjetnika gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirne Savić Banjac. Ona je zadužena resor društvenih djelatnosti, jer još nisu izabrani načelnici odjeljenja, iako je od preuzimanja vlasti aktuelne administracije, na čelu s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, prošlo više od jedne godine.

Ona je objasnila da će u aprilu roditelji moći da konkurišu za ovu vrstu subvencija.
– Zahtjev sa dokumentima će se predavati u Gradskoj upravi. Trudićemo se da ne pretjeramo s papirima, koji će biti potrebni roditeljima za dodjelu ovih subvencija – kazala je Savić Banjac za Srpskainfo.

Jedan od uslova koji će morati da ispune roditelji je da imaju prebivalište u Banjaluci. Moći će konkurisati roditelji čija djeca borave u privatnim predškolskim ustanovama, a koja su u registru resornog ministarstva.

– Iznosi koji će se isplaćivati će biti fiksni i isti za sve, iz više razloga – kazala je ona.

Objasnila je da ne žele da diskriminišu djecu na osnovu primanja njihovih roditelja. Drugi razlog je što je kod nas neuređen sistem.

– Mi u javnoj upravi i drugim budžetskim institucijama možemo znati kolika su primanja roditelja, ali je u privatnom sektoru drugačije. U tom dijelu je teško dokazati koliko ti ljudi imaju primanja – navela je ona.

Nije željela da precizira o kom iznosu se tačno radi, ali do sada se spekulisalo da će se on kretati između 50 i 60 KM po djetetu.

U budžetu grada je za te namjene trenutno planirano 1.2 miliona KM i prema procjenama koje su napravili u Gradskoj upravi, taj novac bi trebao biti dovoljan za ove potrebe.

JAVNIM VRTIĆIMA VIŠE OD 200 KM PO DJETETU
Do sada je Grad Banjaluka sufinansirao boravak mališana samo u javnim vrtićima. Tako roditelji s jednim djetetom u javnom vrtiću mjesečno plaćaju 165 KM i ta cijena se godinama nije mijenjala. Ostatak do ekonomske cijene, koja se u prosjeku zadnjih nekoliko godina iznosila oko 380 KM, subvencioniše Grad Banjaluka. Za one porodice koji imaju više upisanih mališana, ili ako pripadaju određenim kategorijama, ta cijena je još niža.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI