Od alimentacionog fonda sve su prilike nema ništa

Od alimentacionog fonda, čije je osnivanje najavljeno u usvojenom nacrtu zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske još u junu 2022. godine, za sada, kako stvari stoje, nema ništa, već je zamisao da se o tom pitanju daju dodatne nadležnosti Fondu za dječiju zaštitu.
Omogućem uspostavljanju alimentacionog fonda, iz kojeg bi se namirivala sredstva za izdržavanje djece čiji roditelji to ne čine, priča se još od 2017. godine, a parlament Srpske je polovinom 2022. usvojio zakon kojim je predviđeno njegovo uspostavljanje. Do danas taj akt nije prošao dalju proceduru usvajanja.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS su u odgovoru parlamentu Srpske naveli da je nakon usvajanja nacrta zakona o privremenom izdržavanju djece održana javna rasprava u avgustu 2022. godine o tom aktu te da je nakon toga napisan i prijedlog pomenutog zakonskog rješenja.

– Taj akt nije otišao ka parlamentu Srpske iz razloga jer je u toku javne rasprave iznesen stav da normiranju ove oblasti treba pristupiti studioznije u smislu kompatibilnosti zakona sa ukupnim pravnim sistemom RS – stoji u odgovoru Ministarstva porodice.

Naglašavaju da je došlo do suštinskih razlika između nacrta i prijedloga predmetnog zakona, odnosno zaokreta od prvobitno planiranog osnivanja posebnog fonda na dopunu nadležnosti Fond dječije zaštite, zbog racionalnijeg iskorišćavanja njegovih kapaciteta.
Potrebno je sveobuhvatnije analizirati i realnije procijeniti broj korisnika prava na privremeno izdržavanje djece te neophodna sredstva potrebna za sprovođenje tog zakona, odnosno finansiranje stvorenih obaveza roditelja – navode u resornom ministarstvu, piše Glas Srpske.

U radnoj grupi za izradu pomenutog zakonskog rješenja navode da su oni odavno završili svoj posao, odnosno u jesen 2022. godine, i to u smislu korekcije da pitanje isplate alimentacija bude dodatna nadležnost Fonda za dječiju zaštitu.
Da li će alimentacioni fond biti posebna institucija ili će ta nadležnost biti pridodata nekom postojećem, manje je važnosti. Najbitnije je u ovom slučaju isplaćivati sredstva djeci čiji roditelji to ne rade – rekao je “Glasu Srpske” član radne grupe za izradu zakona o privremenom izdržavanju djece Republike Srpske Darko Radić.

Pojedini članovi radne grupe za izradu ovog zakona otkrivaju i da je tokom javne rasprave iznesen stav da je skuplje da se osniva novi fond, već da isplata alimentacije bude u nadležnosti Fonda za dječiju zaštitu.
Radna grupa je prepravila nacrt i pripremila tekst prijedloga za to, uvažavajući sve okolnosti i taj dokument dostavila resornom ministarstvu. Šta je dalje bilo i zašto forma prijedloga tog zakona nije već godinu i po otišla ka parlamentu, ne znamo – poručili su članovi radne grupe za izradu pomenutog zakona.

Cilj pomenutog zakona je bio da fond stupa na scenu i pomaže djeci u slučaju kada roditelj koji je dužan da uplaćuje alimentaciju to ne radi tri mjeseca zaredom ili najmanje tri mjeseca u posljednjih godinu dana.

Od onog trenutka kada fond isplati novac za izdržavanje djeteta, na njega prelaze prava da pokrene postupak protiv neodgovornih roditelja.

– Na mjesto povjerioca u tim slučajevima došao bi fond koji bi sudskim putem natjerao neodgovornog roditelja da isplati onoliku sumu novca koju su oni već uplatili djetetu. Pored toga, morao bi da plati i sudske troškove, a taj novac bi uplaćivan u fond – navedeno je u zakonu.

Međutim, nakon usvajanja nacrta zakona, prema proceduri, rok da on bude upućen u formi prijedloga ka Narodnoj skupštini je šest mjeseci, ali to u ovom slučaju nije urađeno pa će nadležni, po svemu sudeći, kada je riječ o ovom aktu morati da krenu od samog početka.
Poražavajući rezultati
Prema posljednjim dostupnim podacima udruženja samohranih roditelja, u Srpskoj čak oko 70 odsto roditelja ne plaća alimentaciju i zanemaruje djecu.

Poražavajući su i rezultati istraživanja u Banjaluci, prema kojima samo oko sedam odsto roditelja koji ne žive sa djecom svoje obaveze ispunjava u potpunosti, dok oko 20 odsto njih to čini samo povremeno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI