Od 27. juna čišćenje terena u Turističko-rekreativnom kompleksu “Manjača”

Turistička organizacija Banja Luka, Gradska razvojna agencija i Centar za razvoj i unapređenje sela, započinju pripreme za realizaciju projekta pod nazivom „Manjača kao turističko-rekreativi kompleks“, saopšteno je iz Turističke organizacije Banja Luka (TOBL).

Prva faza projekta obuhvata akciju čišćenja terena i počeće 27. juna ove godine.

Uz pomoć građevinske mehanizacije i ljudstva očistiće se i spojiti staza namijenjena za obilazak jezera koja će služiti kao šetalište, te put do smještajnih jedinica koje će biti izgrađene u jednoj od narednih faza.

Pripremiće se teren za dalje radove izgradnje privremenih objekata na obali jezera, dio plaže koji će se koristiti za kupanje, kao i dio na kojem će biti locirana dječija i sportska igrališta. Čitav lokalitet će biti očišćen od različitih vrsta otpada, a planiran je i početak čišćenja samog jezera od trave i otpada u vodi – kažu u TOBL.

Osnovni cilj ovog projekta jeste razvoj zone Manjača kao novog turističkog i rekreativnog kompleksa. Kompleks je od centra Banje Luke udaljen svega 22 kilometra, a revitalizacija ovog lokaliteta predstavljala bi najatraktivniji turističko-izletnički prostor na teritoriji grada, čime bi se stvorili uslovi za kontinuiran dolazak i boravak turista u toku cijele godine, smatraju u TOBL.

Ciljevi ovog projekta su još i zaštita prirodnih resursa koji su na raspolaganju i unapređenje postojeće infrasturkture kroz prostorno planiranje. Takođe, vrlo važan cilj je i rast kvaliteta života lokalnog stanovništva, koje bi se na taj način zadržalo na ovom području. U ovom slučaju veoma interesantan je izletničko – rekreativni turizam, koji bi, izgradnjom odgovarajuće infrastructure, dobio snažan podsticaj za razvoj – rekli su u Turističkoj organizaciji.

Iz TOBL-a preciziraju da se na ovaj način otvara mogućnost kreiranja izletničkih (jednodnevnih ili višednevnih) obilazaka ovog područja. Iako postoje tradicionalna izletničkih mjesta koja vikendom ili određenim danima posjećuju stanovnici Banje Luke, ali i gosti iz inostranstva, izgradnjom kompleksa na platou Manjače, posjetioci dobijaju raznovrsniji sadržaj i sve na jednom mjestu što bi trebalo da zadovolji sve potrebe gostiju. Dodaju da se izgradnjom turističkog kompleksa na Manjači, otvaraju i mogućnsoti za razvoj planinskog, seoskog, ekološkog, lovnog, sportskog, vjerskog i kulturnog turizma na ovom području.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: