Obućarska industrija pred kolapsom! Hiljade radnika u neizvjesnosti

Prošle sedmice je nas nekoliko iz obućarske industrije održalo sastanak u Prnjavoru gdje smo razgovarali o stanju u obućarskoj industriji.
Izrazili smo svoju zabrinutost i donijeli zaključak da možemo proglasiti elementarnu nepogodu. Zbog loše zime je sva obuća ostala neprodata, a sada je i korona virus zatvorio sve prodavnice u Evropi. Proizvođači repromaterijala u Italiji danas zatvaraju svoje fabrike, te imamo razloga za zabrinutost ali nije vrijeme za paniku.

Prave se rezervne varijante i ostaje nam samo da čekamo šta će da bude.
Tvornica obuće “Bema” ima zaliha materijala do sredine aprila, a u međuvremenu se nadamo da će se nešto riješiti, ali se bojim da sav ovaj trud “Beme” kao i Vlade RS može doći u pitanje.
Tražimo konkretnu podršku jer u tekstilnoj i obućarskoj industriji radi oko 13 000 radnika, te su ta radna mjesta u ovoj situaciji ugrožena. Možemo mi pobjediti koronu u Banjoj Luci, ali je to sada postao globalni problem. Uzdamo se u premijera RS koji je pokazao zainteresovanost, kao i u Grad i gradonačelnika kako bismo sačuvali 1200 radnih mjesta, te se nadamo da neće doći do najgoreg.
Tvornica obuće “Bema” je za svoje radnike obezbjedila maske koje su obavezni da nose, takođe, vrši se dezinfekcija obuće, ruku, te se svakodnevno radi dezinfekcija fabrike.
Disciplina radnika je sve bolja, u početku su sve malo neozbiljno shvatali, ali iz dana u dan je sve veća odgovornost, a u protivnom slijeduje šargarepa i motika. Neodgovorne ćemo odstraniti iz fabrike, a sve ćemo učiniti zajedno da spasimo fabriku.

Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: