Oboljeli od dijabetesa pisali nadležnim “Omogućite nam normalan život”

Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa iz Banjaluke i drugih gradova iz Republike Srpske poslali su prijedlog Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Nacionalnom koordinatoru za dijabetes RS, Fondu zdravstvenog osiguranja RS i udruženju endokrinologa RS u kojem traže Izmjenu Pravilnika o pravu na medicinska sredstva.

U ime oboljelih od dijebatesa Tip I,tip II i gestacijskog dijebatesa obratili su se sa zahtjevom za promjenu/povećanje broja trakica za mjerenje šećera u krvi. Takođe su predložili broj trakica i na koji način osobe mogu da ostvare svoja prava putem edukacija i sa redovnim kontrolama i naravno mišljenjem struke.

Oboljeli od dijabetesa očekuju od nadležnih institucija odgovor na prijedlog u zakonski očekivanom roku.

  • Od nadležnih organa traže:
  • TIP 1 dijabetesa na bolus-bazal režimu do 18. godine: 200 komada mjesečno
  • TIP 1 dijabetesa na bolus-bazal režimu od 18.godine: 150 komada mjesečno
  • TIP 1 dijabetesa na terapiji inzulinskom pumpom: 200 komada mjesečno
  • TIP 2 dijabetesa na bolus bazal režimu: 150 komada mjesečno
  • TIP 2 dijabetesa na terapiji inzulinom 2x/dan ili 1x/dan: 50 komada mjesečno
  • TIP 2 dijabetesa na terapiji oralnim dijabeticima: 25 komada mjesečno
  • Trudnice sa dijabetesom (tip 1, tip 2, gestacijski dijabetes): 200 komada mjesečno tokom trajanja trudnoće.

U cilju sprečavanja zloupotrebe predlažu:

Da trake po navedenom obrascu mogu dobiti isključivo pacijenti koji imaju potvrdu nadležnog endokrinologa da su edukovani o načinu i važnosti sprovođenja samokontrole. Moguće je primjeniti nove ili postojeće edukativne programe koji bi prolazili svi pacijenti koji žele da dobiju adekvatan broj traka za samokontrolu. Potvrda od strane nadležnog endokrinologa bi se izdavala 1x godišnje, uz laboratorijski izvještaj (HbA1c, proteinurija, lipidni status, urea, kreatinin), nalaz oftalmologa.”


U vrijeme kada kontinuirani glukozni mjerači osvajaju svijet, kada fondovi zdravstvenih osiguranja iz regiona pokrivaju njihovu nabavku, mi za njih i ne pitamo, svjesni teškog finansijskog bremena. Ali Vas molimo da shvatite našu potrebu za dobrom samokontrolom bolesti. Dobra samokontrola je uvod u dobro liječenje. A dobro liječenje Diajbetesa sprečava njegove komplikacije (amputacije, sljepila, dijalize, penzionisanja zbog invalidnosti ).

DiabetNo1

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: