Obnovljene dvije kule na Kastelu

Obnovljene su kule na Kastelu, koje su sanirane u okviru djelimične rekonstrukcije tvrđave.

Iz ovogodišnjeg budžeta Grada za obnovu ulazne kule, koja je oštećena u požaru 2013. godine, te još jedne kule i bedema izdvojeno je 150.000 KM.

– Banjalučani vole Kastel i ovo je mjesto na kojem se dešava dosta kulturnih događaja, posebno u ljetnjem periodu. Zato je važno da se obnovi i da se u potpunosti privede funkciji – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao kule.

Prema njegovim riječima, Grad će nastaviti i u narednim godinama budžetskim sredstvima da obnavlja dio po dio tvrđave, jer, nažalost, nema na raspolaganju sredstva iz Evropske unije kojima je ranije obnavljan Kastel.

Govoreći o obnovi artiljerijske kasarne, Radojičić je rekao da to iziskuje znatna sredstva kojih Grad nema, te da su to prevelika ulaganja i za privatni kapital.

Na redu i Banski dvor

Ujedno, gradonačelnik Radojičić je najavio sljedeću fazu obnove Banskog dvora, odnosno rekonstrukciju fasade sa ambijentalnom rasvjetom na ovom objektu.

– Završena je prva faza koja se odnosi na obnovu krova na Banskom dvoru i sada prelazimo na drugu fazu odnosno kompletno vanjsko uređenje. Radovi bi trebalo da počnu u narednih mjesec dana i da budu okončani u roku od šest mjeseci. Tako da bi na proljeće naredne godine imali obnovljenu zgradu Banskog dvora – rekao je Radojičić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI