Obnavlja se “Kula” na Kastelu

U okviru nastavka obnove tvrđave Kastel, danas su otvoreni radovi na rekonstrukciji južnog bedema utvrđenja, na mjestu gdje se nekada nalazio ugostiteljski objekat. Obnova bedema trajaće tri mjeseca, a Grad je za ove namjene izdvojio 120.000 KM.

Polovina tvrđave rekonstruisana još prije nekoliko godina, uz pomoć sredstava EU, a nakon toga nastavljena je postepena rekonstrukcija preostalog dijela Kastela.

Danas počinjemo obnovu i rekonstrukciju južnog bedema – segmenta 6. Radi se obnova zidina i ograde, te bravarski, zidarski i tesarski radovi, sa osnovnim ciljem da u naredna tri mejseca imamo obnovljen još jedan dio Kastela – rekao je Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke.


On je dodao da Grad već unazad tri godine obnavlja jedan po jedan segment Kastela, ali i istakao da će za potpunu rekonstrukciju biti potrebna značajna finansijska sredstva.

Arheolog Muzeja Republike Srpske, Ivana Pandžić, istakla je da su izvođači radova dužni da ispoštuju sve arhitektonske, istorijske i druge činjenice kako bi ovaj bedem, i poslije obnove, zadržao autentični izgled.

Cilj je da se ne dodaje ništa novo, nego da se tvrđava obnovi zaštiti od propadanja – rekla je Pandžić i dodala da se, uporedo sa radovima, nastavljaju arheološka istraživanja ovog lokaliteta.
Radove na rekonstrukciji južnog bedema Kastela izvodi beogradska firma „Koto“, specijalizovovana za sanaciju kulturno – istorijskih spomenika.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI