Objavljen međunarodni program Festivala uličnih zabavljača „TrotoArt“

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača „TrotoArt“ ove godine u Banju Luku dovodi umjetnike iz: Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske.

U Banjoj Luci će prvi put biti izvedena urbana opera na otvorenom „Velike lutke i dobošari“, koju će u okviru „TrotoArta“ izvesti „Trans Ekspres cirkus“ iz Francuske. Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimirani u tri ogromne lutke u pratnji dobošara, a program će uključivati neka od najpopularnijih muzičkih djela. „Velike lutke i dobošari“ su na programu u subotu, 17. juna od 21:00 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića (početak programa je kod Banskog dvora, sa defileom ka Trgu Krajine).

Grupa „Haos animatori“ iz Novog Sada će se najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna u 20:30 časova na Trgu Krajine. Oni će izvesti program koji uključuje: džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatereni podijum, vaternu violinu, te pirotehnički šou.

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou pod nazivom „Senjora Gomez“. Eva će tokom svog nastupa nasmijati posjetioce „TrotoArta“, te ih uključiti u izvođenje njenog performansa. Nastupi će se održati 17. i 18. juna u poslijepodnevnim časovima na nekoliko lokacija duž gradskog šetališta u centru grada.

Iz Novog Sada dolazi i grupa „The Bad Week“, a radi se o bluz bendu sastavljenom od autohtonih uličnih svirača. Ovaj jedinstveni trojac je, pored obrada, većinski orjentisan na američki kantri bluz stil, a kroz nastupe je stvorio i autorski repretoar koji je pretočen u album „So It Was“ objavljen 2022. godine. Bend je imao u zapaženo učešće u okviru projekta „Supertalent“ u koje je stigao do samog finala. Na „Trotoartu“ će nastupiti u subotu, 17. juna sa početkom u 19:30 časova kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Tamburaški orkestar Opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. juna od 18:00 časova i 18. juna u 12:30 časova, oba kod Narodnog pozorišta Republike Srpske. Orkestar broji 25 tamburaša, a njihov nastup i program će biti zanimljivi svim ljubiteljima dobre muzike.

Grupa „Teatrosk“ iz Skoplja će se predstaviti sa performansima – žive statue – koje će i ove godine bojom, muzikom i zanimljivim nastupom uljepšati ambijent Gospodske ulice. Žive statue su na programu 16. i 17. juna od 19:00 časova.

Inače, festival „TrotoArt“ biće održan u periodu od 16. do 18. juna, u organizaciji Grada Banja Luka i Gradskog tamburaškog orkestra. Festival se realizuje uz sufinansiranje od strane Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a podršku su pružili i Misija OEBS-a u BiH, „Banjalučka pivara“ a.d. Banja Luka, portal „Srpska info“ i „Nova banka“ a.d. Banja Luka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI