Obilježena Noć muzeja u Muzeju savremene umjetnosti

U našem gradu obilježena je Evropska noć muzeja koja je ove godine povezana sa obilježavanjem Međunarodnog dana muzeja. Svečanom programu priređenom tim povodom u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Ovogodišnji program posvećen je obilježavanju 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske željezničke stanice u Banjoj Luci, u kojoj se Muzej nalazi.

Uputiviši čestitku, gradonačelnik je istakao da je ponosan na ljude zaposlene u Muzeju, koji su, uprkos izazovnim vremenima za kulturu, nastavili sa predanim radom, zadržali entuzijazam i svojom inovativnošću uspjeli da održe scenu aktivnom i dinamičnom, te postanu prepoznatljivi u međunarodnim krugovima.

-Grad Banja Luka tradicionalno podržava Evropsku noć muzeja putem Kalendara kulturnih manifestacija. Uz tu, uprkos pandemiji, putem Kalendara ove godine biće podržano još 26 različitih manifestacija, što je za naš grad važno da u svim izazovima umjetnost i kultura pobjeđuju – kazao je gradonačelnik.

Kako je najavio, Grad će se svojom inicijativom pridružiti i dati doprinos u osavremenjavanju i uređenju prostora ispred Muzeja, kako bi se uz obnovu zgrade ove ustanove kulture, dobila jedina cjelina shodno umjetnošću, ali i ljepši i ugodniji ambijent za sve nas.

U sklopu današnje manifestacije, prof. dr Miroslav Malinović održao je predavanje na temu „130 godina zdanja Stare austrougarske željezničke stanice“. Predavanju je prethodio kraći koncert kvarteta truba Akademije umjetnosti u Banjoj Luci na platou ispred zgrade Muzeja.

Podsjećamo, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sedmica Međunarodnog dana muzeja, biće obilježena i manifestacijom za djecu, koja će ujedno biti i poseban muzejski noćni izazov za djecu, koji će se održati 20. maja u 19.00 časova. Tim povodom će biti priređeno dramsko vođenje kroz izložbu „Od Galerije do Muzeja“ dječijeg studija glume „DEA NIKA“, a u pitanju je Međunarodni muzejski noćni izazov – #MuseumAtNightChallange tokom kojeg će biti snimljena kraća videa, te ista biti prezentovana u okviru #MuseumAtNight.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI