Obilježavanje svjetskog dana muzike/Program

Aktivnosti povodom Svjetskog dana muzike
Kao i prethodnih osam godina, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, 21. juna 2019. godine obilježava Svjetski dan muzike.
Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog ministarstva kulture i već punih 37 godina proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta. Napominjemo da je Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 2010. godine zvanično ”upisala” grad Banja Luku u jedan od 400 gradova u svijetu koji obilježavaju ovaj dan.
Tokom cijelog dana, planirano je da se kroz veliki broj javnih nastupa profesora i studenta Akademije umjetnosti, te brojnih drugih učesnika, na više različitih lokacija u Banjoj Luci i u različitim terminima, učini da se muzika ponovo čuje i sa onih mjesta sa kojih ljudi obično ne mogu da je čuju.


U realizaciji programa učestvuju studenti i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, predstavnici Konfucijevog instituta, Policijski orkestar MUP-a RS, učenici i profesori muzičke škole ”Vlado Milošević” iz Banja Luke, Luke, kvintet ”BL brass” mješoviti hor ”Kastratonika”, Gradski tamburaški orkestar i plesni studio ”POINT”.
Treba naglasati i to da Gradski tamburaški orkestra ove godine nastupa zajedno sa likovnim stvaraocima kroz projekat ”Slikarstvo i muzika na trgovima Banja Luke”. Inače, projektom je predviđeno i prisutvo slikara, koji na licu mjesta, u ambijentu gradskog trga, uz zvuke muzike stvaraju nova umjetnička djela. Pored toga, oni izlažu i svoja djela koja su nastala u ranijem periodu, čime gradski trg dobija privid slikarskog trga.
Nastupi su planirani na više lokacija u Banjoj Luci: u ulici Veselina Masleše (Gospodskoj ulici), atrijumu zgrade Gradske uprave, Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, zgradi Vlade Republike Srpske, prostorijama humanitarnog udruženja ”Duga”, vrtićima ”Nataša” i ”Kockica”, aleji u Kampusu Univerziteta u Banjoj Luci, prostorijama Akademije umjetnosti, itd.
Projekat je ove godine i zvanično podržan od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci, vinarije ”Jungić” i Banjalučke pivare koji su ove godine i sponzori navedene manifestacije. Bitno je naglasiti da je i ove godine Svjetski dan muzike podržan od strane Francuskog kulturnog centra.
Svi planirani muzički programi su besplatni, a realizuju sa željom da se kvalitetna muzika promoviše i približi građanima.

Program manifestacije
10.00 – vrtić „Nataša“
10.00 – vrtić „Kockica“
10.00 – prostorije Humanitarnog udruženja žena „Duga”
10.30 – svečano otvaranje Svjetskog dana muzike 2019.godine, kamerna sala Akademije
umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci
11.00 – atrijum u zgradi Gradske uprave Grada Banja Luka
12.00 – zgrada Vlade Republike Srpske
12.00 – Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
19.00 – Ulica Veselina Masleše (Gospodska ulica) ispred zgrade Gradske uprave u
parku kod spomenika banu Tisi Milosavljeviću

U slučaju kiše, program koji je planiran od 19.00 časova biće održan u koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: