Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

Udruženje osoba oboljelih od dijabetesa “DiabetNº1” i Banjalučka trkačka liga će, 14. novembra 2021. godine, na Trgu Krajine, od 10.00 do 14.00 časova, obilježiti “Svjetski dan dijabetesa”, kojim se želi pružiti podrška svoj djeci oboljeloj od dijabetesa Tip 1 u Republici Srpskoj u nastojanju da dobiju senzore kontinuiranog mjerenje šećera (CGM) i da imaju ŽIVOT SA MANJE BOLI.
Tako će Banja Luka i Republika Srpska, 14. novembra, na Trgu Krajine, sa početkom u 5 min. do 12.00 časova, obilježiti „Svjetski dan dijabetesa“ gdje će mladi ljudi, sportisti i izviđači okupiti i simbolički formirati plavi krug sa balonima da skrenu pažnju da djeca sa dijabetesom zaslužuju veću podršku institucija. Takođe, balansiranjem sa plavim balonom, kroz neku aktivnosti (hodanje, trčanje, pričanje), stilizovaće svakodnevne aktivnosti oboljelih od dijabetesa i njihovo balansiranje sa vrijednostima šećera i insulina.
Pozivamo sve medije da nam pomognu i isprate ovaj događaj, kako bi skrenuli pažnju institucijama da se senzori (CGM) moraju naći na LISTI MEDICINSKIH SREDSTAVA FONDA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA REPUBLIKE SRPSKE, tako da budu dostupni svakom djetetu oboljelom od dijabetesa tipa 1 u Republici Srpskoj, jer im oni ŽIVOT ZNAČE.


Kompletan program obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa:
– 10.00 časova – početak obilježavanja i mjerenje šećera kod sugrađana i učesnika trke
– 10.30 časova – početak dječije trke u okviru Banjalučke trkačke lige (start trke je kod Pošte)
– 11.00 časova – početak trke za odrasle u okviru Banjalučke trkačke lige (start trke je između Parka Petra Kočića i Trga Krajine)
– 11.55 časova – zvaničan početak obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa performansom „balansiranje plavog balona“- 12.10 časova – obraćanje medijima (kod promotivnog štanda na Trgu Krajine): predsjednica Udruženja „DiabetNº1“ – Jelena Šrbić Radić; predsjednik udruženja „Banjalučka trkačka liga“ – Duško Tadić; i učesnik trke koji koristi senzor kontinuiranog mjerenja šećera (CGM).


Zašto plavi baloni:
Plavi krug simbolizuje život i zdravlje, odnosno jedinstvo za borbu za poboljšanje uslova osoba oboljelih od dijabetesa u čitavom svijetu. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa posvećeno je podizanju svijesti o dijabetesu tipa 1 kod djece, uz jasnu poruku: „Omogućimo djeci oboljeloj od dijabetesa Tip 1 u Republici Srpskoj senzore kontinuiranog mjerenja šećer jer im oni pružaju ŽIVOT SA MANJE BOLI“.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI