Obilježavanje Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku

crkva

U Banjaluci će u petak, 22. novembra, u organizaciji odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske i Srbije, biti obilježen Dan ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.
Program obilježavanja ovog značajnog istorijskog događaja počinje u 10.30 časova služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja za nestale i poginule srpske borce u Prvom svjetskom ratu. U 10.50 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomenik banu Milosavljeviću, a od 11 časova predviđen je “Marš slobode srpske vojske” koji će pratiti folklorna društva i građani Banjaluke.

– Riječ o performansu u kojem će se glumci i statisti u originalnim uniformama srpske vojske sa tadašnjim zastavama kretati od Parka Petar Kočić, preko Trga Krajine, Gospodskom ulicom do Gradske skupštine i porte Hrama Hrista Spasitelja- rekao je pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Srpske Radomir Graonić, prenosi Srna.

Za 11.20 časova ispred Hrama Hrista Spasitelja predviđen je simboličan doček komandanta srpske vojske, koji će sa predsjednikom Narodnog vijeća grada Banjaluke 1918. godine održati pozdravni govori na bini. U 11.45 časova počeće umjetnički program i obraćanje zvaničnika.
Govoreći o značaju ovog istorijskog događaja, Graonić je podsjetio da je srpska vojska nakon proboja Solunskog fronta 15. septembra 1918. godine za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju.

Na Arađelovdan, 21. novembra 1918. godine, srpska vojska svečano je ušla u Banjaluku.

– Prvi bataljon 13. pješadijskog puka Hajduk Veljko pod komandom majora Ljubomira Bajalovića stigao je vozom na željezničku stanicu u Banjaluci, gdje je srpskoj vojsci priređen veličanstven doček. Ulice Banjaluke bile su okićene srpskim zastavama, a izloge su krasile slike kralja Petra Prvog Oslobodioca- naveo je Graonić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: