Novo digitalno izdanje monografije “Stari zanati u Republici Srpskoj”

Stari zanati u Republici Srpskoj”, knjiga autora Vladimira Đukanovića, muzejskog savjetnika u Muzeju Republike Srpske, objavljena je u novom digitalnom izdanju.

Kada je ova monografija prvi put predstavljena u oktobru 2012. godine, publika je pokazala veliko interesovanje za djelo koje obiluje sadržajem vitalnim za očuvanje znanja, tehnike, prakse i upotrebe. “Stari zanati izumiru u novom vremenu u kojem živimo”, istakao je autor Vladimir Đukanović. “Na osnovu mog dosadašnjeg istraživanja, na teritoriji Vrbaske banovine tridesetih godina prošlog vijeka postojalo 96 vrsta zanata, a do danas ih je u Srpskoj ostalo s 13.”

U svijetu je danas sve veći broj autohtonih zanata koji su u opasnosti od izumiranja, što je uglavnom posljedica dugotrajnosti zanatskih procesa i sve manjeg obroja zanatlija koji posjeduju ove specijalizovane vještine. Digitalna izdanja ovakvih knjiga predstavljaju važnu sponu između izvornih zanata i nove, moderne publike. Putem medija koji je praktičan i dostupan, tradicionalne mudrosti se integrišu u kulturu novih generacija kao suštinska vrijednost koju je u digitalnom obliku lakše razumjeti, vrednovati, poštivati i čuvati.

U Muzeju Republike Srpske je prikupljanje predmeta vezanih za stare zanate počelo tridesetih godina 20. vijeka i traje do danas, a najveći broj muzejskih eksponata prikupljen je šezdesetih godina.

Pored digitalnog izdanja o starim zanatima, publika se sa ovim nasljeđem može detaljnije upoznati i u Stalnoj postavci Muzeja Republike Srpske. Zanati su predstavljeni u ambijentu grnčarske, kačarske, kovačke, kazandžijske, ćurčijske, opančarske i kujundžijske zanatske radionice, sa alatima, prikazom procesa izrade određenih proizvoda i gotovim proizvodima.

Stari Zanati u RS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: