Novine iz Zakona o zdravstvenom osiguranju RS, trudnicama naknade plate u punom iznosu

Trudnice kojima doktor preporuči čuvanje trudnoće imaće pravo na isplatu naknade plate u punom iznosu. Takođe, one trudnice kojima to bude potrebno imaće mogućnost neinvazivnog prenatalnog testa, čije će troškove snositi Fond zdravstvenog osiguranja.
Nakon neuspjela dva pokušaja, parovi će treći pokušaj vantjelesne oplodnje o trošku osiguranja moći da urade i negdje izvan Republike Srpske.

Ovo su novine iz Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS koji stupa na snagu 29. septembra. Ranije su na snagu stupili Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama. Ova tri zakona međusobno se upotpunjuju i zajedno čine paket novih zakona u zdravstvu.

Nova prava iz Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS biće dodatno regulisana i pojašnjenja podzakonskim aktima.

Proširen obim prava
Zakonom o obaveznom osiguranju proširen je obim prava koji se odnosi na osnov za obračun naknade plate u slučaju privremene spriječenosti za rad osiguranika koji je obolio od maligne bolesti, kao i osiguranika čije je dijete oboljelo od maligne bolesti. Osnov za obračun plate u ovim slučajevima povećan je sa 70 na 100 odsto. Istim obim prava predložen je i za trudnice prilikom bolničkog liječenja i dobrovoljne davaoce tkiva, organa i ćelija. Za vrijeme privremene spriječenosti za rad obezbjeđuje se naknada plate osiguraniku u radnom odnosu i naknada osiguraniku koji obavlja privrednu, preduzetničku ili profesionalnu djelatnost. Do sada je ovo pravo imao samo zaposleni radnik kod samostalnog preduzetnika.

Prihvaćen je prijedlog Univerzitetskog kliničkog centra RS da se osiguranik koji je na bolovanju do 30 dana, ali i više, javlja porodičnom doktoru svakih 15 dana.

Jedan od razloga za donošenje novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju je i oslobađanje obaveze plaćanja participacije za svu djecu uzrasta do 18 godina, što predstavlja i usklađivanje sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, ali i sa Konvencijom o pravima djeteta. Plaćanja participacije oslobođeni su i oboljeli od rijetkih bolesti.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je prilikom izrade konačnog teksta prijedloga zakona u obzir uzeto jako puno prijedloga i zahtjeva i organizacija i udruženja koji su učestvovali u stručnoj raspravi o ovom zakonu.

– Na osnovu takvih sugestija značajno su proširena upravo prava u vezi s bolničkom zdravstvenom zaštitom, pa tako pravo na pratnju druge osobe na bolničkom liječenju, pored djece do 15 godina kod kojih postoji medicinska indikacija, imaju i djeca do 18 godina. Ovo pravo imaju i stariji od 18 godina kojima je utvrđena potpuna poslovna nesposobnost ili nad kojima je produženo roditeljsko pravo – rekao je ministar Šeranić.
Preventivni pregledi
U skladu sa proširenjem prava djeci do 18 godina, proširena su i prava iz oblasti stomatološke zdravstvene zaštite, pa je tako pokretni ortodontski aparat dostupan djeci do 18 godina, odnosno taj trošak će da finansira Fond zdravstvenog osiguranja.

Značajne novine donosi i novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je usvojen u junu, gdje je poseban dio posvećen pravima i obavezama pacijenata – uređen je širi obim prava građana i pacijenata prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. Tako je poslodavac dužan da radniku obezbijedi jedan plaćen slobodan radni dan za preventivne preglede. Propisano je pravo građanina na uvid u listu čekanja.

Definisano je pravo pacijenta na slobodan izbor zdravstvene ustanove na teritoriji Republike Srpske, na drugo stručno mišljenje, na informaciju, na pristanak, ali i odbijanje zdravstvene usluge, na uvid u svoju medicinsku dokumentaciju i troškove liječenja. Definisano je formiranje novih epidemioloških jedinica u domovima zdravlja transformisanjem postojećih higijensko-epidemioloških službi u multidisciplinarne centre za promociju zdravlja i prevenciju bolesti, te pružanje usluga liječenja u kućnim uslovima putem sestrinstva u zajednici.

– Takođe, odredbama novog Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama utvrđena je primjena rješenja koja omogućavaju digitalizaciju pružanja zdravstvenih usluga i osnova je za korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija u budućem razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Prethodni Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS donesen je 1999. godine i pretrpio je brojne izmjene.
ŠTA NIJE PLAĆENO?
Iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, između ostalog, ne finansira se zdravstvena usluga detoksikacije kod akutnog korišćenja alkohola i psihoaktivnih supstanci. Ne finansiraju se kozmetičke hirurške procedure kojima je cilj poboljšanje spoljašnjeg izgleda bez uspostavljanja i vraćanja tjelesne funkcije. Fond zdravstvenog osiguranja ne pokriva troškove hirurških estetskih korekcija organa i dijelova tijela, osim za korekcije urođenih anomalija koje prouzrokuju funkcionalne smetnje, estetske rekonstrukcije dojke nakon izvršene mastektomije jedne ili obje dojke i estetske korekcije dojke nakon mastektomije druge dojke i estetske korekcije nakon teških povreda, odnosno bolesti koje su neophodne za uspostavljanje bitnih funkcija organa i dijelova tijela. Fond takođe ne pokriva troškove prekida trudnoće iz nemedicinskih razloga, kao i imunizacije koje su vezane za privatni boravak ili za obavljanje određenog posla u inostranstvu.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI