Novi smjer modelara obuće u srednjoj školi, Bema donira knjige i obuću za đake

Nakon dugogodišnjih vapaja i molbi, resorno ministarstvo je prihvatilo da se od naredne školske godine u srednju školu uvede smjer tekstilni tehničar i smjer tehničar modelar obuće, kaže tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” Marinko Umičević.

– Imamo fakultet za obućarstvo, ali nismo imali ovaj smjer u srednjoj školi, nakon čega bi se mogao upisati pomenuti fakultet. A obućarska industrija vapi za kadrovima poput modelara, poslovođa, rukovodilaca proizvodnje, inženjera.  Tvornica obuće “Bema” u ovom trenutku treba tridesetak rukovodilaca i modelara. Počeli smo da pravimo svoje cipele, te nam je strateški cilj da svoj proizvod ponudimo Zapadu, a ne da radimo dodatne poslove – kaže Umičević.

Naglašava da je ova tvornica već uspostavila saradnju sa Školom učenika u privredi, te da će kupiti knjige za čitavo odjeljenje, dati po par cipela za početak školske godine i omogućiti praksu u svojim pogonima u Banjaluci.

– Grad Banjaluka će ponovo omogućiti stipendije od 250 KM, koje su i prije postojale, ali su ukinute nakon nekog vremena jer su bila ukinuta i ova zanimanja. Upis u ovu školu daje mogućnost napredovanja, sigurno radno mjesto, a za najtalentovanije modelare i kreatore biće omogućeno i usavršavanje u Milanu. Strateško pitanje počiva na domaćoj proizvodnji i tu nam trebaju kadrovi – poručuje Umičević.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: