Novi radari/Nema više žena je vozila!

Stacionarni radari, koji su 1. septembra na području Banjaluke počeli evidentirati prekoračenje brzine i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, imaju toliko dobru rezoluciju da se na snimcima odlično vidi i lice vozača, saznaju “Nezavisne novine“.

Na taj način, prema riječima naših sagovornika, onemogućene su zloupotrebe u smislu da se o zakon ogriješio jedan vozač, a da se policiji dostavi ime i ostali podaci drugog vozača, što je kažnjivo, te je zaprijećena i zatvorska kazna.

Stručnjaci pozdravljaju to što se, konačno, stalo ukraj vozačima koji su se koristili ovom vrstom obmane.

“To što takav sistem detektuje i lica vozača definitivno je značajno. Lično znam ljude koji su davali podatke o drugim vozačkim dozvolama, kako ne bi ostali bez svoje. Treba da snosi sankciju onaj ko je počinio prekršaj”, rekao je za “Nezavisne novine” Ilija Kremenović, vještak saobraćajne struke.

Sličnog je stava i vještak Radiša Todorović, koji ističe da nema ništa protiv radara jer su korisni. “To što kamere tih radara imaju odličnu rezoluciju je savršeno. Ja sam veštak i znam da su vozači svašta radili. Nema smisla da se, nakon što vozač počini prekršaj, izjasni da je prekršaj napravila na primer tetka, koja nije vozila 30 godina”, rekao je Todorović u izjavi za “Nezavisne novine”.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske apelovali su na vlasnike vozila da se odgovorno ponašaju.

Naime, kako dodaju, ako vlasnici vozila u vremenu naznačenom u obavještenju o počinjenom prekršaju nisu upravljali svojim vozilom, dužni su dostaviti tačne podatke o onome ko je prekršaj počinio, kao i određenu dokumentaciju koja je navedena u obavještenju.

Kako su dodali, policajci će u svim slučajevima gdje postoji sumnja u vjerodostojnost podataka koje je vlasnik vozila dostavio sve dodatno provjeriti i ako se utvrdi da su podaci netačni, zaprijećena kazna je i do dvije godine zatvora.

Podsjetimo, od 1. septembra počeo je s radom stacionirani radarski sistem na području Banjaluke, a evidentira nepropisnu brzinu i nepoštovanje zabrane prolaza (crveno svjetlo) na raskrsnicama.

U pitanju je devet stacionarnih radara, a lokacije na kojima se nalaze su Krfska ulica, Ulica Mladena Stojanovića, Ulica knjaza Miloša (raskrsnica sa Bulevarom Milutina Milankovića), Put srpskih branilaca, magistralni put M-I 101, mjesto Karanovac, magistralni put M-I 101, mjesto Zalužani, magistralni put M-I 108, mjesto Piljagići, magistralni put M-I 108, mjesto Dragočaj (raskrsnica Ramići – Dragočaj), te magistralni put M-I 108, Ulica Rade Radića, mjesto Zeleni vir.

Kako je juče potvrđeno za “Nezavisne”, za prvih pet dana registrovano je 4.069 prekršaja na tih devet lokacija u Banjaluci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI