Novi pravilnici za uzgoj i prevoz svinja

U Republici Srpskoj danas je stupio na snagu novi pravilnik s ciljem suzbijanja i iskorjenjivanja svinjske afričke kuge kojim su propisane mjere prilikom klanja svinja za sopstvene potrebe, kao i za njihovo premještanje na drugu farmu ili na klanje, rekao je Srni pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Saša Lalić.
Lalić je naveo da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prvo u regionu donijelo ova rješenja za borbu protiv afričke kuge svinja.
-Na ovaj način omogućavamo našim poljoprivrednim proizvođačima da u domaćinstvima, tamo gdje su ispoštovane sve biosigurnosne mjere, urađeni nalazi i dostavljeno sve od laboratorije, zakolju svinje za lične potrebe. Kao i da ispoštujemo ovaj dio, uz biosigurnosne mjere, da onaj ko ima svinje u ugroženom i zaraženom području, može da ih premjesti ili na drugu farmu ili do klaonice – pojasnio je Lalić.

Naveo je da se Pravilnik o izmjeni pravilnika o mjerama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja odnosi i na ugrožena i zaražena područja, kao i na ona koja nisu zaražena.

-Mi smo do sada isplatili tri miliona KM kada je u pitanju eutanazija svinja koje su oboljele od virusa i prvi smo koji smo uradili interventni otkup za oko 6.000 svinja koje su zdrave – rekao je Lalić.

Navedene mjere usaglašene su u srijedu, 9. avgusta, na sastanku u Banjaluci koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, a prisustvovali su uzgajivači svinja, predstavnici Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, te doktori veterinarske medicine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI