Novi Porodični zakon stupio na snagu i donosi novitet

Novi Porodični zakon koji je stupio na snagu 1. septembra donosi novitet u oblasti raspolaganja dječijom imovinom. Zbog toga će danas biti ponesena inicijativa za izmjenu u Narodnoj skupštini.

Inicijativu za izmjenu stavke po kojoj novčanom imovinom djeteta raspolažu roditelji, najavio je gradski menadžer u Banjaluci Bojan Kresojević

“Od 1.9. kada je ovaj Zakon stupio na snagu, roditelji da bi podigli štednju ili bilo koja druga novčana sredstva moraju dobiti saglasnost Centra za socijalni rad. To je propisano članom 335. gdje se zahtjeva da roditelji pribave rješenja organa starateljstva (a to je Centar za socijalni rad). Ovakav zakon može biti sve, samo ne porodični. Radi se o slabljenju instituta porodice, koja predstavlja stub zdravog društva”, rekao je Kresojević ranije ove nedjelje.

Navodi da se odredbama Porodičnog zakona krši i član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama povređujući pravo na privatni i porodični život.

“Brojni roditelji javili su mi se sa ovim problemom i u ime svih roditelja ja im se zahvaljujem. Na ovakvu povredu porodice ne smijemo ćutati”, rekao je Kresojević.

Bukejlović: Imovina djeteta nije imovina roditelja
Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović odgovorio je da su novim Porodičnim zakonom (LINK) Republike Srpske značajno unaprijeđeni postojeći i uvedeni novi modeli zaštite djeteta, njegove imovine, kao i same porodice

“U skladu s tim i zakonske odredbe koje se odnose na korištenje prihoda i raspolaganje imovinom maloljetnika uslijedile su zbog različitih problema sa kojima se suočava porodica. Željeli smo dodatno unaprijediti mehanizme zaštite prava djeteta, tako da ova odredba Porodičnog zakona ima, prije svega, preventivni karakter”, rekao je Bukejlović.

On je istakao da je u zakonskim odredbama eksplicitno navedeno da se raspolaganje imovinom djeteta ograničava kada je riječ i o novčanim sredstvima djeteta, uz pokretne stvari veće vrijednosti i nekretnine.

“Sprovođenje ovih odredaba znači zaštitu imovinskih prava i interesa djeteta. Prije svega, roditelji su obavezni da izdržavaju svoje dijete i da angažuju svoju imovinu u zadovoljavanju svih njegovih potreba, a srazmjerno njegovim mogućnostima”, dodao je Bukejlović, prenosi Srna.
On je dodao da se tek ako roditelji nemaju dovoljno sredstava može koristiti i imovina djeteta.

“Cilj jeste da imovina djeteta bude zaštićena, sačuvana i ako je moguće uvećana do njegovog punoljetstva kada će dijete samo donositi odluke o upravljanju i raspolaganju svojom imovinom”, rekao je Bukejlović.

On je naveo da imovina djeteta nije imovina roditelja, čak i kada su je roditelji poklonili djetetu.

Bukejlović je napomenuo da je za dobijanje saglasnosti za raspolaganje imovinom djeteta nadležan Centar za socijalni rad.

“Funkcija Centra za socijalni rad je da djeluje preventivno i na taj način spriječi nepotrebno i zlonamjerno trošenje imovine djeteta, a ne da postavlja zakonske prepreke u ostvarivanju roditeljskog prava”, zaključio je Bukejlović.

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI