Novi lijekovi na listi fonda

Na Listu lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za oboljele od rijetkih bolesti uvrštena su četiri nova lijeka, kao i hrana za posebne medicinske namjene.
Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS su saopštili da je, pored ovih lijekova, i prošlog mjeseca uvršteno 12 lijekova na listu A1 lijekova koji se izdaju na recept, takođe, za oboljele od rijetkih bolesti i pojedina druga teška oboljenja. Na ovaj način su nastavljene aktivnosti započete nakon usvajanja novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, a u cilju da osigurana lica i dalje nesmetano ostvaruju svoja prava.

Što se tiče četiri nova lijeka, riječ je o lijekovima (feneterol, ipratropijum bromid, deflazakort tablete, perampanel tablete i acitretin kapsule) koji nisu registrovani u BiH, te su uvršteni na listu A1 lijekova koji se izdaju na recepta, a kako bi se i dalje omogućila refundacija troškova oboljelima od rijetkih bolesti koji koriste ove lijekove. Na listu A1 je, takođe, uvršten i lijek namijenjen pacijentima koji su na hemodijalizi (kalcijev acetat, magnezijev karbonat), kao i lijek baklofen za pacijente oboljele od cerebralne paralize, multiple skleroze i drugih oboljenja nervnog sistema. U pitanju su, dakle, neregistrovani lijekovi koje porodice oboljelih nabavljaju uglavnom u inostranstvu i naknadno od Fonda refundiraju troškove za te lijekove.
Naime, novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske precizirano je u kojim slučajevima se može odobriti refundacija troškova zdravstvene zaštite i ona nije predviđena za lijekove koji se ne nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept. Svjesni potrebe da su za pojedina teška hronična oboljenja, poput za oboljele od rijetkih bolesti, potrebni i pojedini lijekovi koji nisu bili obuhvaćeni listom lijekova koji se izdaju na recept, Fond je uvrstio na listu pomenute lijekove.

Pored lijekova, na listu A lijekova koji se izdaju na recept je za oboljele od rijetkih bolesti, čiji je status potvrđen u Centru za rijetke bolesti, uvrštena i hrana za posebne medicinske namjene (fantomalt, MCT ulje, L-carnitin Fresenius, Neocate Junior, Milupa GA 2, Glycosade).

Fond zdravstvenog osiguranja će, kao i do sada, biti i dalje u kontaktu sa predstavnicima udruženja pacijenata i strukovnim udruženjima, kako bi i u narednom periodu po potrebi korigovali propise prilagođavajući ih potrebama osiguranika kada je god to moguće.
Inače, oboljelima od pojedinih rijetkih bolesti u Republici Srpskoj od prošle godine dostupne su neke od najsavremenijih terapija, za koje je u ovoj godini u okviru Programa lijekova planirano 11 miliona КM. Svi oboljeli od rijetkih bolesti koji su registrovani u Centru za rijetke bolesti su već godinama u Srpskoj oslobođeni plaćanja participacije, bez obzira na dijagnozu i godine života. Dakle, iz godine u godinu Fond osluškuje potrebe ove populacije i u kontinuitetu unapređujemo prava oboljelih od rijetkih bolesti.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI