Novi gradonačelnik ne štedi, kupljena računarska oprema 3 puta skuplja od tržišne cijene

Iako je nova gradska administracija u Banjaluci prije izbora obećavala da će javno prikazivati svaki račun veći od 500 KM, to do sada nije urađeno. Jedan od razloga bi se mogao tražiti i u činjenici da su upravo javne nabavke glavni instrument putem kojeg se izvlači novac iz kasa institucija piše Infoveza.

Tako je u pregovaračkom postupku bez objavljivanja obavještenja o nabavci (Nabavka računarske i druge opreme za potrebe masovne vakcinacije stanovništva), potpisanom 8.4.2021. godine, firmi ALF-OM za opremu plaćeno višestruko više od tržišne, realne cijene. Ukupna vrijednost nabavke iznosila je 126.766 KM.

Šta je grad nabavljao za potrebe vakcinacionog centra?

Gradska uprava najvećeg grada Srpske je od preduzeća ALF-OM, između ostalog, nabavila štampače brzine štampanja 34 ppm i brzine procesora 350 Mhz za 715 KM po komadu (BEZ PDV-a), odnosno, ako računamo i PDV, oko 850 KM po komadu. Nabavljeno je 25 ovih štampača ukupne vrijednosti blizu 18 000 KM bez PDV-a.

Jednostavnom pretragom na internetu, možemo da se uvjerimo kako je realna nabavna vrijednost navedenih štampača 235 KM po štampaču, a na slici možete da vidite prijemnicu po kojoj je jedna od firmi koja se bavi prodajom računarske opreme, od kćerke firme ALF-OM „Digiteh“ kupila identičan štampač marke „Brother“ kao i gradska uprava.

Jasno je da se prilikom nabavke navedenih štampača mogao dobiti i popust na količinu, ali umjesto popusta, cijena je skoro četiri puta naduvana.

Nešto slično je urađeno i sa laptopima, gdje su se iz gradske uprave „isprsili“ i i kupili 20 laptopa, plativši ih 2 500 KM po komadu sa PDV-om. Iz nabavke je precizirano da se traži laptop koji ima Ryzen 5 procesor 3500U, veličine 15.6’’, RAM-a 8 GB i memorije 512 GB, sa instaliranim Windows 10 OS i garancijom od godinu dana.

Naš istraživački tim je otišao u vakcinacioni centar da provjeri koje je tačno laptope kupila gradska uprava. Uvjerili smo se da se u centru nalazi 9 polovnih desktop računara (koji nisu bili predmet nabavke).

Pored tih računara, vidjeli smo i nove laptope, marke Acer, sa performansama navedenim u nabavci. Ipak, nije ih bilo 20, nego svega 14, pa se postavlja pitanje gdje je ostalih šest laptopa završilo?

Međutim, to nije sve. Nabavna maloprodajna cijena jednog navedenog Acerovog laptopa iznosi svega 1099 KM sa PDV-om, što će reći dva i po puta jeftinije od iznosa koje je platila gradska uprava.

U to smo se uvjerili i dopisom koji smo poslali firmi ORSA.

„Cijena ovog laptopa je 1099 KM. Aktuelnu ponudu možete pogledati na linku: https://www.laptopi.ba/kategorija“, poručili su nam iz ORSA-e.

Kao što možete da vidite na slici, slični laptopi identičnih navedenih performansi, ali druge marke proizvođača, se u maloprodaji mogu kupiti i za 1.149 KM, sa PDV-om. Jasno je da se i ovdje, kao i u prethodnom slučaju, mogao dobiti popust na količinu.

Ukupna vrijednost nabavke navedenih laptopa sa PDV-om je iznosila 50 000 KM.

Međutim, tu nije kraj. Predmetnom nabavkom je nabavljeno ukupno još 15-ak računara, a gdje se isti nalaze to nije poznato. Poznato je da je od tih 15, njih 5 plaćeno nevjerovatnih 4 500 KM po komadu!

Bahaćenje se nastavilo, pa je grad Banjaluka od ALF-OM-a nabavio i jedan laserski štampač i skener vrijednosti 3 500 KM sa PDV-om!

Novinari našeg portala otišli su do ALF-OM-a i upitali za cijene laserskih štampača i skenera, a radnici u firmi su nam rekli da se cijene kreću od 600-1900KM po komadu, pa ostaje nejasno kako ih je gradska uprava platila u najmanju ruku duplo više!

Željeli smo da provjerimo i da li je u periodu mart-april zbog pandemije koronavirusa došlo do određenih korekcija u cijenama računara i računarske opreme, pa smo stoga kontaktirali Republički zavod za statistiku, odakle nam je poručeno da je saldo u martu i aprilu jednak nuli, odnosno da se cijene nisu mijenjale.

„U vezi Vašeg upita od 28. maja 2021. godine, u kojem pitate za cijene računara i računarske opreme u martu i aprilu tekuće godine, obavještavamo vas da Zavod, u okviru uzorka potrošačkih cijena, iz kategorije računarska oprema prati cijene za personalni računar i laptop, a koje su predmet krajnje potrošnje domaćinstava. Cijene se prikupljaju u više gradova Republike Srpske i iz više prodajnih mjesta, specijalizovanih za prodaju računarske opreme“, naveli su iz Zavoda i pojasnili da nije došlo do značajnih korekcija cijena.

Direktori IT firmi nisu bili voljni da komentarišu navedeni slučaj, obrazlažući to strahom od potencijalnog revanšizma. Uspjeli smo dobiti jednu izjavu, od sagovornika koji nas je zamolio da ostane anoniman.

„Radi se o izuzetno ozbiljnom kriminalu i zloupotrebi položaja, a vjerovatno i drugim krivičnim djelima, ali ja nisam ekspert za te stvari. Od kada radim, a radim već 25 godina u IT sektoru, nisam vidio ovako nešto. Cijene su podizane najmanje četiri puta od maloprodajnih, a inače u takvim situacijama cijena treba da bude najniža na području Republike Srpske ili BiH, a čak i niža zato što se radi o većim količinama i momentalnom gotovinskom plaćanju“, rekao nam je naš sagovornik.

Kontaktirali smo i gradsku upravu i tražili komentar od njih, međutim, iako nam je obećano, do dana današnjeg odgovor nismo dobili.

„Povodom Vaših pitanja upućenih dana 25.05.2021. godine, obavještavamo Vas da smo zatražili informacije od strane nadležnih organizacionih jedinica te ćemo Vam iste, po prijemu, dostaviti“, poručili su nam iz gradske uprave, ali do trenutka objavljivanja ovog teksta, odgovor, kako smo naveli, nismo dobili.

Prema pisanju portala Žurnal, SIPA je 12. januara 2012. godine zaplijenila 2.072 krivotvorena tonera, koje je pronašla pretresom firme “ALF-OM”. Tržišna vrijednost pronađenih tonera u maloprodaji tada je iznosila između 200.000 i 250.000 KM. Tadašnji vlasnik firme „ALF-OM“ Bogdan Suvajac krivično je gonjen zbog krivotvorenja toner kaseta najvećeg proizvođača HP-a. Odgovorno lice u firmi više nije Bogdan Suvajac, nego Ivanka Suvajac.

Autor: Stefan Blagić

Izvor: Infoveza

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: