Nove mjere ali i olakšice iz Štaba za vanredne situacije Banjaluke

Trenutno u Banjaluci imamo 135 registorvanih sa korona virusom i preko 2.000 lica u izolaciji ili pod nadzorom, potvrido je gradonačenik Banjaluke Igor Radojičić.
– S obzirom na sve ove brojeve i konstantan rast, da se veliki broj lica nalazi u kućnom nadzoru, Štab je odlučio da se sve mjere koje su na snazi produže do 13. Aprila – izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

– Procjenjujemo da je situaicja još u fazi uspona epidemije, da dosadašnje mjere daju rezultate, da nakon 4 sedmice trajanja još imamo kontrolu svih klastera, ali da je potrebno i u narednom periodu od 14 dana sve mjere zadržati – dodao je Radojičić.

Radojičić je uputio poziv sugrađanima da prije svega spriječe prenošenje virusa sa jedne na drugu osobu, to znači održavanje socijalne distance.

– U Gradu je u funkciji nekoliko karantina, u Rakovačkim barama se nalaze 3 osobe. U ostalim karantinima još nema građana jer se očekuju rezultati testiranja na granicama – rekao je Radojičić.

I dalje se vrši nadzor nad oko 2.500 lica, a oko 1.000 građana je izašlo iz četrnaestodnevnog nadzora.

– U Studtenskom centru se nalaze 72 lica i njihovo zdravstveno stanje je stabilno – rekla je Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja.

Ona je precizirala da se građani stariji od 65 godina pridržavaju propisanih mjera.

– Štab je donio još novih mjera: Od sutra će kroz nekoliko lanaca dostave biti omoguena i dostava lijekova za građane starije od 65 godina jer su oni oslobođeni plaćanja participacije – rekao je Radojičić.

Porodični ljekari su obaviješteni o ovoj akciji, a građani trebaju da se jave njima, koji će dalje obavijestiti apoteku ili da vas ljekar direktno uputi na apoteku.

– Grad će kada kriza prestane nastaviti sa planiranim investicijama u vrijednosti od 39 miliona KM. Svi izvođači i dobavljači će ostvariti plaćanje na osnovu toga i održaće se zaspolenost, što nam je jako važno. Grad će svoj doprinos dati na taj način što zadržava sve investicije – naglasio je gradonačelnik.

Za pojedine djelatnosti utvređene su sljedeće olakšice; poslovni subjekti i preudzetnici imaće pravo na subvenciju komunalne takse za mjesece mart i april za komunalnu naknadu, sto odsto ako ne rade, a 50 odsto ako im je djelatnost ograničena.

– Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada, pod posebnim uslovima, oslobodiće se plaćanja zakupa na 3 mjeseca – rekao je Radojičić.

Sa trajanjem krize brojni preduzetnici i zanatlije biće u velikom problemu i likvidnosti, u segmentu u kojem je nadležan Grad, Grad je odlučio da subvencioniše kamate za kredite u iznosu od pola miliona KM.

– To znači da će Grad vraćati kamatu preko garantnog fonda, kako bi se pomoglo ugroženim sektorima – dodao je gradonačelnik Banjaluke.

Gradski Štab donio je i odluku da se sve svečanosti povodom Dana grada koji se obilježava 22. aprila, otkazuju.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: