Nova sportska oprema za sve osnovne škole

Sve banjalučke osnovne škole, njih 26, uskoro će dobiti novu sportsku opremu i rekvizite za provođeenje novog projekta „Sport u školama“, zahvaljujući kojem će se osnovci, bez plaćanja bilo kakvih naknada, baviti željenim sportom, potvrđeno je u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Nakon što su početkom septembra potpisani ugovori sa školama i profesorima u okviru realizacije projekta  „Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije“, nedavno je okončana i javna nabavka za sportsku opremu i rekvizite koji su sastavni dio sportskih poligana na kojima će se sprovoditi ovaj projekat.

– Ovo je projekat koji se sprovodi u saradnji sa 26 osnovnih škola u gradu, a uskoro očekujemo isporuku sportske opreme i rekvizita koje će profesori koristiti u radu sa djecom. Nabavka je vrijedna 50.000 KM, a među rekvizitima su lopte za fudbal, košarku, rukomet i odbojku, horizontalne ljestve, atletska varijabilna prepona, padobran za trening brzinskih sposobnosti, gimnastički obručevi, vijače, medicinske lopte, reketi za stoni tenis i slično –  rekao je načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac.

On je ukazao da je učešće u sportskim sekcijama potpuno besplatno i da je osnovni cilj projekta omogućavanje osnovcima da, kroz povećan broj izabranih sportskih aktivnosti, budu fizički angažovani tokom čitave školske godine. Banjac je naglasio da je jedan od ciljeva i stvaranje dobre baze za same sportske klubove, koji će biti u prilici da iz školskih sportskih sekcija regrutuju najtalentovanije mlade sportiste.

– Realizacijom projekta omogućavamo i profesorima fizičkog vaspitanja sticanje radnog iskustva, a želja nam je da uključimo što veći broj učenika u sistem školskih sportskih takmičenja te prepoznavanje talentovanih učenika za određene sportove. U skladu sa važećim zakonskim normama obavezan je stručni pristup u radu sa djecom,  a program aktivnosti je izrađen u skladu sa nastavnim planom i programom – navodi Banjac.

Za učenike uzrasta od drugog do petog razreda osnovnih škola, profesori fizičkog vaspitanja realizovaće projekat kroz izabranu sportsku aktivnost nakon završetka redovne nastave, uz obogaćenje sadržaja sportskim poligonima i takmičenjima. Na ovaj način, djeci će biti omogućena dodatna fizička aktivnost i data mogućnost da se bave izabranim sportom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: