Nova postavka izložbe “Doba viteštva”

Izložba “Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika” biće otvorena u Kamenoj kući u Kastelu, u utorak 4. juna u 18 časova. Izložba je priređena u okviru Međunarodnog viteškog festivala “Kastrum 2019”, a prikazuje eksponate iz razdoblja od 11. do 16. vijeka koji se čuvaju u fundusu Muzeja Republike Srpske. Autor izložbe je mr Janko Vračar, muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske.

Izložbu “Doba viteštva” do sada je vidjelo više hiljada posjetilaca širom Republike Srpske, u Banjoj Luci, Gradišci, Prijedoru i Trebinju. U svim gradovima publika je pokazala veliko interesovanje za eksponate viteškog perioda, mačeve, lovačka i bojna koplja, buzdovane i bojne sjekire, a u Kamenoj kući posjetioci će moći vidjeti i primjerak verižnog oklopa iz 14. vijeka.
Posebno rijedak eksponat je i odlično očuvan primjerak jednoručnog mača iz Kozarske Dubice, pronađen u rijeci Uni, za koji postoje indicije da je pripadao članu viteških redova templara ili hospitalaca, čiji je Dubica bila posjed od 13. do 16. vijeka.

Pored ove izložbe, biće otvorena i izložba filmskih kostima iz kolekcije Galerije Radio-televizije Srbije, koji su korišteni u popularnoj televizijskoj seriji “Nemanjići – rađanje kraljevine”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: