Nestašica lijekova

Dobavljači naglašavaju kako povećanje troškova proizvodnje zbog inflacije i nedostatak repromaterijala i sirovina uzrokuju nestašicu lijekova veću od uobičajene.
Privremena nestašica lijekova uobičajena je u gotovo svim zemljama, pa tako i u BiH, međutim, dobavljači lijekova upozoravaju da bi na tržištu moglo doći do dugoročnijih nestašica većih razmjera.

Razlozi zbog kojih upozoravaju na mogućnost nemilog scenarija su poremećaji u proizvodnji na svjetskom tržištu. Dobavljači naglašavaju kako povećanje troškova proizvodnje zbog inflacije i nedostatak repromaterijala i sirovina uzrokuju nestašicu lijekova veću od uobičajene.

Prema riječima Faruka Hadžića iz Udruženja veletrgovaca lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, osnovni i glavni uzrok je globalno narušen lanac snabdijevanja, što je prouzročeno pandemijom i aktualnim ratovima na evropskom kontinentu, a opet je sve to posljedica zavisnosti proizvodnje lijekova o globalnim mjestima proizvodnje aktivnih supstanci koje su na istoku.

Kada je riječ o privremenim nestašicama, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu kako postoji procedura za takve situacije. U prošloj godini je, prema njihovim navodima, bilo oko 170 takvih intervencija.
Nakon što proizvođači o tome obavijeste Agenciju, traže se generičke inačice ili, u slučaju trajnog povlačenja nekog lijeka, sredstva za tretman istih bolesti – objasnili su iz Agencije proceduru.

U znatnoj mjeri popravila se dinamika obrade zahtjeva za davanje/obnovu/izmjenu dozvole za stavljanje u promet kvalitetnih, učinkovitih i sigurnih lijekova, čime se uticalo na brži dolazak lijeka do pacijenta. Inače, u decembru prošle godine, prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva, na području BiH bila je prisutna nestašica više od 25 vrsta lijekova.
Prema njihovim tvrdnjama, u najvećoj mjeri radilo se o privremenoj nestašici, najčešće iz komercijalnih razloga, odnosno promjene uvoznika i distributera.

Kako su tom prilikom naveli iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, lijekovi Bonviva 150 mg i Bonviva rastvor za injekciju 3 mg/3 mL, Norditropin 10 mg (usporena proizvodnja), Zyprexa 5 mg i 10 mg, Plavix 75 mg, Lorsilan 1 mg i 2,5 mg (zastoj u proizvodnji zbog reorganizacije), kalcijev folinat 10 mg (kasni proizvodnja za BiH zbog reorganizacije proizvodnje), Monopin 4 mg, Oktreotid 20 mg i 30 mg i Peremetreksed (isporuka kasni zbog prekida u globalnom lancu snabdijevanja), Arcoxia tableta 90 mg i 60 mg, Elocom mast 1 mg i krema 1 mg, Triderm 0,5 mg, Singulair 4 mg i Singulair junior (gume za žvakanje) 5 mg, Fosamax T 70 mg i Carboplasin 50 mg na tržištu BiH pacijentima neće biti dostupni privremeno.
BiH malo tržište
Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da se trajni prekid prometa za tržište BiH odnosi na tri lijeka: Granocyte 34 (prekid proizvodnje za sva tržišta), sve vrste lijeka Prilen AM, za koji je proizvođač Pliva iz Hrvatske donio odluku da ga više ne proizvodi za tržište BiH, te Abuxar 120 mg. Citostatici su takođe lijekovi kojih često nedostaje na tržištu BiH, međutim, ovdje su razlozi uglavnom komercijalne prirode ili reorganizacije proizvodnje. BiH za neke od njih nije zanimljiva jer predstavlja malo tržište, piše Večernji list BiH.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI