„Nestajanje – nastajanje“, godišnjica zemljotresa

Povodom obilježavanja pedeset godina od katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banjaluku 1969. godine, na zgradi Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske postavljena je instalacija banjalučkog umjetnika Dragoslava Malinića pod nazivom „Nestajanje – nastajanje“.

Riječ je o djelu memorijalnog karaktera u čijoj osnovi je podsjećanje na ovaj tragični događaj, ali i koje služi kao simbolička poveznica između dvije krajnosti – stradanja i novog početka, prošlosti i budućnosti, nestajanja i nastajanja. Ovom umjetničkom intervencijom na zgradi muzeja odaje se, s jedne strane, počast žrtvama zemljotresa, a sa druge strane fokus stavlja na instituciju koja je iznikla neposredno nakon ove tragedije, zahvaljujući „Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta“u kojoj je prikupljeno približno 750 umjetnina, što je poslužilo kao temelj za osnivanje tadašnje Umjetničke galerije i činilo njen početni fundus.

Ideja za ovu instalaciju nastala je 2018. godine za vrijeme izložbe „Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske“, na kojoj su bila predstavljena neka od najvažnijih djela poklonjenih u „Akciji solidarnosti“. Tom prilikom studenti banjolučke Akademije umjetnosti bili su pozvani da osmisle svoje radove kao reakciju na izložena djela iz kolekcije muzeja.

Instalacija „Nestajanje – nastajanje“ sastoji se od petnaest stubova postavljenih tako da „podupiru“ zdanje muzeja, referišući se na petnaest žrtava zemljotresa, a simbolizuje iskonsku krhkost čovjeka suočenog sa destruktivnim silama prirode, kao i paradoksalnost ciklusa života i smrti, što je u ovom slučaju rezultiralo rađanjem jednog novog hrama kulture.
Razaranje izazvano prirodnom katastrofom i trijumf humanosti manifestovan kroz „Akciju solidarnosti“,nesvakidašnji su i vrlo upečatljiv spoj života i umjetnosti, duhovnog i materijalnog, te kreiranja nove energije iznikle iz bezvremeneg nadmetanja čovjeka i prirode.

Kontrast drvenih stubova instalacije i čvrstih zidova zgrade nekadašnje Željezničke stanice, neoštećene u zemljotresu 1969, doprinosi monumentalnosti ovog umjetničkog rada koji možemo posmatrati kao sintezu fragmenata prošlosti i težnje ka uspostavljanju svijesti o sadašnjem trenutku i odgovornosti pojedinca prema društvu i zajednici.

Instalacija „Nestajanje – nastajanje“ je realizovana uz podršku Grada Banjaluke i „Elektrokrajine“koji su pružili neophodnu logističku podršku pri realizaciji ove monumentalne instalacije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: