Nepoznate detalji istrage i optužnice protiv Zeljkovića i saučesnika

Saša Marković, vlasnik turističke agencije “Travel for fan”, častio je optuženog Branislava Zeljkovića po “tarifi” 9 maraka za svako odijelo koje je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS.
Prema navodima iz optužnice, Marković je u periodu od aprila 2020. godine do marta 2021. godine Zeljkoviću isplatio najmanje 250.000 maraka.

Predaje novca, po naredbi Zeljkovića izvršene su u prostorijama Ujedinjene srpske.
Upravo zbog ovih radnji Zeljković se osim za najteži oblik zloupotrebe službenog položaja tereti i za primanje mita.
Osim Zeljkovića za zloupotrebe u postupcima javnih nabavki medicinske opreme optuženi su još i Slavko Bojić (49), Sani Crljić (51), Saša Marković (42) i Dragan Dubravac (47).
Iako je znao da odijela nemaju potrebne sertifikate, Zeljković je od Markovića tražio da ovakva odijela isporučuje Institutu za javno zdravstvo RS.

U cilju dokazivanja krivice Zeljkovića i saučesnika, Tužilaštvo Republike Srpske saslušaće 70 svjedoka i pet vještaka.

Među svjedocima koji će biti saslušani su uglavnom radnici Instituta za javno zdravstvo RS, ali i Vlado Đajić, direktor UKC RS.
Nabavkom medicinske opreme po višestruko većim cijenama od nabavnih, koje je u ime Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, provodio po prethodnom dogovoru sa drugim osumnjičenim osobama, Branislav Zeljković pribavio je sebi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 335.000 KM, Saši Markoviću i „Travel for fun“d.o.o Banjaluka u iznosu od 578.780 , Slavku Bojiću i “Procontrol” d.o.o.Banjaluka u iznosu od 241.562,50 KM i Saniju Crljiću i „Sineks laboratorija“ d.o.o. Banjaluka u iznosu od 28.700 KM.

Tužilaštvo je zatražilo da se navedeni iznosi oduzmu od optuženih, ukoliko se tokom postupka dokaže njihova krivica.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI