NEMA DEMOFESTA !!! Ali biće ćevapa, oskara i motorista !!!

Nakon jedanaest godina i isto toliko uspješnih izdanja, banjalučki Demofest odlazi na kratku pauzu, rekla je za Lola magazin Brankica Janković, direktorica ovog muzičkog festivala.

Iako su Banjalučani i ljubitelji alternativnog zvuka iz čitave regije već navikli da svakog jula tvrđava Kastel postane centar nove muzičke scene, ovog ljeta se to neće desiti.

„Nadajući se da smo zaslužili malo razumijevanja i strpljenja onih koji nas vole i uz nas su sve ove godine – prije svih hiljada demo bendova koji su se prijavljivali na naše konkurse, hiljada saradnika i stotina hiljada posjetilaca od osnivanja do danas – ove godine ćemo napraviti pauzu da bismo pripremili novu Demofest priču, dostupnu publici u cijeloj regiji“, najavila je ona.

Pokrenut 2008. godine, kao jedinstven regionalni projekat namijenjen promociji i pružanju podrške mladim autorskim bendovima iz bivše Jugoslavije, festival je brzo stekao prepoznatljovst i ugled na muzičkoj sceni. Njegova direktorica zadovoljna je time šta je Demofest postigao u okvirima dosadašnjeg formata.

„Demofest je u istoriji poslovanja moje agencije sigurno jedan od najljepših i najuspješnijih projekata. U njega je uloženo mnogo truda, ali i mnogo ljubavi, kako nas, organizatora, tako i svih drugih koji su na bilo koji način učestvovali u njegovoj realizaciji. Jednostavno rečeno, Demofest je postao brend koji se voli regionalno“, kaže Brankica Janković.

U prethodnim godinama su, zahvaljujući ovom festivalu, upravo u Banjaluci započele karijere regionalnih zvijezda nove generacije, poput grupa M.O.R.T. i ZAA, dok su ovaj grad posjetila velika svjetska imena kao što su Mando Diao, Guano Apes, Kelis, Stereo MCs, Kosheen, The Sisters of Mercy, Asian Dub Foundation…

„Njegov doprinos promociji našeg grada je ogroman“, potvrđuje i direktorica festivala, „jer je mnogima upravo Demofest prva asocijacija na Banjaluku. Predstavio se publici izvrsnim dizajnom, sjajnom organizacijom, promocijom stvaralaštva i humanošću. Bio je odličan domaćin i rado viđen gost u regiji, ali i šire.“

Vrijednost ovog festivala prepoznao je i UNESCO, njegovim svrstavanjem na svoju listu preporučenih projekata iz oblasti kulture, a nominovan je i za prestižne nagrade poput European Festival Awards i UK Festival Awards. Pohvale, priznanja i nova prijateljstva obilježila su sve prethodne godine Demofesta, a šta slijedi u onima koje dolaze, saznaćemo uskoro.

„U pitanju će biti priča koja traje svakog dana u godini i koja neće imati nikakvih ograničenja. Demofest na malim ekranima i internetu“, najavljuje direktorica Demofesta, „a iskreno se nadam i da će se stvoriti uslovi da u godinama koje su pred nama doživi i svoja izdanja na Kastelu, jer svako se rado vraća svojoj kući.“

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: