Neispravne instalacije mogući uzrok požara u kojem je stradala žena

Radnica preduzeća „Švam“ Mirjana Medan (64) ugušila se od dima prilikom požara do kojeg je došlo u ponedjeljak u banjalučkom naselju Lazarevu.
Prema prvim informacijma, uzrok požara su najvjerovatnije neispravne elektroinstalacije.

Kako nezvanično saznajemo, juče je obavljena obdukcija tijela Medanove i utvrđeno je da je uzrok smrti gušenja.

– Rezultati obdukcije su pokazali da je tijelo bilo u potpunosti ugljenisano. Na tijelu nisu pronađene nikakve mehaničke povrede, te je utvrđeno da je umrla od gušenja dimom.

Do sada se niko iz zvaničnih institucija nije oglasio o mogućem uzroku nesreće.

Vrijedna radnica
Vlasnik preduzeća „Švam“ Miroslav Brdar nam je rekao da je Medanova bila veoma dobra i vrijedna radnica, koja je prethodnih 10 godina radila u ovom preduzeću na poslovima šivača.

– Siguran sam da niko nije podmetnuo požar u moje preduzeće. Dok policija ne završi sva svoja vještačanja nećemo biti sigurni šta je izazvalo požar, ali prema prvim informacijma najvjerovatnije je riječ o neispravnim elektroinstalacijama – kaže Brdar.

Prema njegovim riječima, ovim požarom mu je nanesena ogromna finansijska šteta.

– Vatra je doslovno sve uništila. Kuća koju smo iznajmljivali je u potpunosti izgorila, kao i sve naše stvari i mašine koje smo tu imali. Teško je sada reći kolika je šteta, ali prema prvim procjenama, ona je veća od milion maraka – istakao je Brdar.

Skok na kombi
Podsjetimo, u ponedjeljak oko 11.50 izbio je veliki požar na kući u banjalučkom naselju Lazarevo, a u kojoj je bilo preduzeće „Švam“.

Prema pričama očevidaca, požar je prvo izbio na skladištu ove firme koja se bavi proizvodnjom spužve, a koje je bilo smješteno iza kuće.

Jedan od očevidaca nam je ispričao da su kroz prozor vidjeli da se pojavio crni dim iznad kuće, a zatim se pojavio i plamen koji je išao desetak metara iznad kuće.
Kaže da su posebno bili dramitični trenuci kada su se na prozoru, koji je na prvom spratu, pojavili radnici firme koji nisu mogli izaći zbog vatre.

– Na sreću, tu su se zatekli neki ljudi sa kombijem, koji su parkirali ispod prozora, pa su radnici skakali na njega i tako se spasili. Da su se još nekoliko minuta zadržali u kući, pitanje je da li bi se spasili – istakao je jedan od očevidaca.

Vatra se brzo proširila
Prema njegovim riječima, tek kada su ti radnici izašli iz zapaljene kuće, shvatili su da je u unutrašnjosti ostala Medanova.

Oni su je pokušavali dozvati, ali nisu uspjeli.

Ubrzo na lice mjesta stigli su i vatrogasci, koji su uspjeli spriječiti da se požar proširi i na druge kuće koje su u blizini.

Naš sagovornici ističu da je od izbijanja požara, pa da to trenutka kada je počeo gorjeti krov, prošlo svega desetak sekundi.

Komandir Vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić rekao je da su u ponedjeljak imali probleme s telefonima, ali da su vatrogasci sami primjetili požar i krenuli prema mjestu požara.

– Na terenu smo imali 12 vatrogasnih vozila i oko 20 vatrogasaca. Uspjeli smo ugasiti požar i spriječiti da se on proširi na druge objekte – istakao je Malinić.

Nezadovoljni vatrogascima
Zaposleni u preduzećima koji se nalaze u blizini firme „Švam“ kažu da su u ponedjeljak bili veoma nezadovoljni vatrogascima.

– Nekoliko minuta smo ih zvali i nisu se javljali. Kasnije se javila neka žena, koja nije bila baš profesionalna. Poslije desetak minuta su došli, ali to vozilo sa kojim su stigli im je ispuštalo vodu na sve strane. Okupljeni su pokušavali vatrogascima da objasne da gori objekat iza kuće i da ima put kojim mogu doći do njega. Međutim, vatrogasci su odbili da pričaju s njima i radili su po svom – ispričao je jedan od očevidaca.

U požaru poginula Mirjana Medan

Vatrogasci potvrdili crne slutnje! Stradala žena u požaru u Lazarevu

Izvor: Srpskainfo

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: