Večeras počinje “Noć muzeja” , informišite se, izaberite nešto po svom ukusu i lijepo se provedite.

Večeras se obilježava  dvanesto izdanja Evropske Noći Muzeja, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske i Muzeju Republike Srpske.

Evropska noć muzeja” je tradicionalna manifestacija koja se u isto vrijeme održava u više od 2000 evropskih muzeja.

Detaljan pregled događaja u subotu:

LOKACIJA 1

MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI REPUBLIKE SRPSKE

Program ovogodišnje Noći muzeja započinje izložbom TEME I IDEJE MODERNOG: Srpsko slikarstvo 1900 – 1941. koju realizuju u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada.

Riječ je o stalnoj postavci Galerije Matice srpske koja podrazumjeva više od 60 najznačajnijih djela slikara poput Save Šumanovića, Jovana Bijelića, Danice Jovanović, Petra Dobrovića, Milana Konjevića i dr.

Program na platou ispred Muzeja Savremene Umjetnosti Republike Srpske podjeljen je u dva segmenta: vizuelni i muzički.

Prvi muzički dio podrazumjeva nastup „Džez poezi kabare” koji izvode svojevrsan muzički performans nastao spajanjem vrhunskog banjalučkog džez kvarteta „Combine quartet” i poezijom dva mlada banjalučka pjesnika Nebojša Kuruzović i Saše Berendike.

Nakon koncerta očekuje se nastup „Inex Teatra”- cirkuske kompanije iz Beograda, koja će izvesti tridesetominutni performans koji se sastoji od plesa, lutkarskog teatra, vazdušnih akrobacija i žongliranja.

Kraj programa obilježiće nastup banjalučkog dj dvojca FLATFUNK. Program Noći muzeja počinje u 20.00 časova, a završava u ponoć.

 

LOKACIJA 2
MUZEJ REPUBLIKE SRPSKE

18:00 – 23:00 časa

Foto kabina sa odabranim pozadinama iz Stalne postavke Muzeja RS

Tokom cjelovečernjeg programa Noći muzeja 2017 u Muzeju Republike Srpske moći ćete ovjekovječiti svoje prisustvo i učešće u našoj manifestaciji fotografisanjem u Fotokabini. Unaprijed pripremljene pozadine sa temama iz našeg Muzeja koje ćete birati po svojim željama, a uz korištenje osmišljenih rekvizita, samo su dio nezaobravnih trenutaka koje ćete ponijeti sa sobom 20. maja!

18:00 – 21:00 čas

Maštu oslobodi, nagradu GRAWE osvoji

18:00 – 20:00 časova

Radionica sa mr Renatom Rakićem- akdemskim slikarom „Svijet kao Muzej“, pripremljeno za djecu od 6 do 12 godina.

U sklopu Noći muzeja za polaznike škole Crtanja i slikanja Dragaš kao i prijavljene male i velike učesnike, Renato je osmislio radionicu na temu „Svijet kao Muzej“. Forma platna dimenzija 3×3, akrilne boje i velike četke, samo su alat za oslobađanje njihove emocije, ekspresije i uopšte dječije kreativnosti. Planeta, istovremeno prostor različitosti i jednakosti, te muzej kao temelj kulture i umjetnosti, biće „problematika“ kojom će se djeca baviti. “Oni to rade drugačije i bolje, jer ne osjećaju granice u sebi“ – naveo je Rakić, uz poruku „Zemlja je okrugla i gdje god da stojiš, uvijek si na vrhu“.

Renato Rakić rođen je 30. 08. 1978. godine u Gradišci. Diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, odsjek slikarstvo. Izlagao je 11 puta samostalno i preko 50 puta kolektivno, u zemlji i inostranstvu. Radio je kao asistent na predmetima Crtanje i Slikanje, te Osnove dizajna na UPS – u u periodu 2007 – 2014, te kao fotograf u agencijama Creative Studio Form and Support. Animator je likovnih radionica u školi Crtanja i slikanja Dragaš. Osvojio je nagradu na Biennalu minijatura BKC Tuzla 2003. godine Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika RS, Fondacije Dragaš i Vespa kluba Banja Luka.

18:00 – 19:30 časova i od 20:00 -21:30 časova

Radionica sa dizajnerom Aleksandarom Sašom Škorić

Pokrenuo je liniju rukom bojenih majica i dizajniranog nakita, a na ovogodišnjoj Noći Muzeja u Muzeju Republike Srpske, 20. maja, održaće upravo radionicu oslikavanja majica sa djecom školskog uzrasta, koja će imati priliku da savladaju ovu zanimljivu tehniku i da je naknadno sami primjenjuju u svojim kreacijama.

„Dinosaurusiraj me“- oslikavanje majica, pripremljeno za djecu od 8 do 15 godina.

Aleksandar Saša Škorić je umjetnik, grafički dizajner, dizajner majica i tekstila koji voli prirodu i životinje. Inspiraciju nalazi u sjećanjima iz djetinjstva, u putovanjima i ljudima koje sreće. Diplomirao je na Alberta College of Art & Design u Kalgariju, a u toku studija je istraživao različite medije i radio na velikom broju projekata. 2004 godine se preselio u Tokio, koji mu je pružio veliku urbanu i profesionalnu inspiraciju, te je tamo osnovao i dizajnerski studio i radio na raznim aspektima dizajna, od brend identiteta do dizajna odjeće i proizvoda.

20:00 – 21:30

Prikazivanje animiranog filma – film iznenađenja

21:30-23:00 časa

„Acoustic house“, muzička grupa

Akustična kuća ili u prevodu na engleski jezik Acoustic House je naziv banjalučkog cover benda koji egzistira već 5 godina. U moru bendova uspjeli su da pronađu mjesto pod suncem i da izgrade prepoznatljiv stil, a brojna publika koja ih prati na njihovim nastupima potvrđuje da njihovo vrijeme tek dolazi. Bend čine tri glumca raspoređena u tri pozorišta u gradu na Vrbasu. Jedan je član Dječijeg pozorišta RS, drugi je član Narodnog pozorišta RS dok je treći član Gradskog pozorišta Jazavac. Međutim njihova povezanost nije samo preko zanimanja već je u pitanju i krvno srodstvo i nebeska veza. Dva člana su rođena braća dok je prvi član vjenčani kum drugom članu. To je jedna od formula za ovako dugu saradnju i kvalitetne odnose u bendu jer mnogi bendovi ne uspjevaju da sastave ni godinu dana zajedno. Preko dvije gitare, afričkog đembea i bongosa ovi mladi momci prenose pop – rock note na publiku i trude se da svakim atomom svoje snage i umjeća ostave dobar utisak na one koji su došli da ih slušaju, a bogami i gledaju.

 

Opšti cilj programa predviđenog za obilježavanje Evropske noći muzeja 2017. godine je edukativno – kreativno angažovanje građana Banja Luke svih generacija. Učesnici, djeca predškolskog i školskog uzrasta, mladi te svi građani koji se priključe ovoj međunarodnoj kulturnoj manifestaciji, na taj način postaju dio degađaja koji širom Evrope okuplja preko 2000 muzeja i stotine hiljada učesnika i posjetilaca.

Izvor: Muzej RS

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: