Ne prestaje iživljavanje nad bolesnim i njihovim porodicama/Skandal pelene!

Život porodice Miljević iz Slatine kod Laktaša najbolje ilustruje kako afera “Pelene” izgleda u stvarnom životu.

Ognjen Miljević (14) zbog neizlječive bolesti djetinjstvo provodi u krevetu i invalidskim kolicima, a zbog nekvalitetnih pelena roditelji ga noću bude da bi ga presvukli.

Cerebralna paraliza, sljepilo, epilepsija i jako umanjene mentalne sposobnosti prate Ognjena od rođenja. Ovaj dječak je jedno od 89 teško bolesne djece u RS koja imaju pravo na pelene na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS i kojima je život dodatno zagorčala afera “Pelene”. Dok većina drugih roditelja ćuti, u strahu da bi mogli izgubiti i oni malo što “dobijaju od države”, Ognjenovi roditelji su odlučili da javno progovore, jer im, kažu, ništa drugo ne preostaje.

– Ove pelene, koje dobijamo od Nove godine, ništa ne valjaju. To je obični najlon, obično smeće. Ranije smo dobijali solidne pelene sa šest kapi, mogli smo kupiti, uz doplatu i još kvalitetenije, sada to ne možemo. Naše dijete se muči, a mi smo ogorčeni – poručuju majka Bobana i otac Željko.

Kažu, najteže im je što moraju Ognjena buditi noću kako bi ga presvukli, kako ne bi bio mokar, što bi mu još više narušilo zravlje.

– One ranije pelene su mogle da izdrže cijelu noć, čak i po 12 sati, pa je dijete moglo da se naspava i odmori. Ove sad ne mogu izdržati duže od jednog sata – kaže Bobana.

Smijeh poslanika

Miljevići kažu da su se već na početku godine obratili Fondu zdravstvenog osiguranja RS, ali da vapaje očajnih roditelja niko nije slušao. Danima su im, kaže tata Željko, govorili “zovite sutra, nadležni nisu tu”… Kada su se za pomoć obratili političarima uslijedio je novi šok: sramna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj su se poslanici smijali na pomen problema s pelenama.

– Poslanika Mazalicu, koji se najviše smijao, pozvao sam da dođe kod nas da vidi kakve su te pelene i kako je moje dete kad ga u to presvučemo, pa da vidim da li bi mu to bilo smiješno. I drugi poslanici su pozvani da dođu, ali se niko od njih nije pojavio – kaže Željko.

Bobana dodaje da je žalosno što se tako ponašaju oni koji bi trebalo da zastupaju sve stanovnike RS, pa i njenog bolesnog sina, a ne samo članove svoje stranke.

Tek nakon što je priča o lošim pelenama, nabavljenim preko cenralizovanog tendera Fonda zdravstvenog osiguranja RS, isplivala u javnost, iz Fonda su se konačno oglasili, tvrde Miljevići.

– Sada sve nas ubjeđuju da su pelene dobrog kvaliteta. Pozivam i njih da dođu i vide kakve su te pelene – kaže Željko i dodaje da je žalosno što Fond štedi na pelenama za bolesnu djecu – i na njihovom broju i na kvalitetu.

Posjeta

Porodicu Miljević je posjetio je opozicioni poslanik Draško Stanivuković, koji je prvi u Narodnoj skupštini RS progovorio o ovom problemu.

On je porodici uručio kvalitetne pelene za malog Ognjena i obećao da će ovoj, a i drugim prodicama bolesne djece kupovati pelene od svog poslaničkog dodatka, sve dok se taj problem ne riješi sistemski.

– Mnogi nam prigovaraju da se u sve umiješala politika. Kažu, mali Draško kupi političke poene. Pa što ste, gospodo, dozvolili da se na pelenama kupe politički poeni? Što vi niste pokupili poene, tako što bi dali ovom mom djetetu i drugoj djeci pet kvalitetnih pelena dnevno – poručio je Željko Miljević.

“Borio sam se za RS, boriću se i za djecu”

– Četiri godine ja sam se u ratu borio za ovu državu, boriću se i za svoje dijete i ne samo za njega, boriću se za svu djecu, pa i za onu čiji se roditelji ne usuđuju da izađu u javnost – kaže Željko Miljević.

On je pozvao građane da podrže roditelje u toj borbi, jer su bolesna djeca u RS ionako uskraćena.

– U Federaciji BiH i Srbiji djeca imaju pravo na četiri pelene dnevno, a kod nas u RS samo na dvije. Sve je kod nas mizerno, pa i to – kaže on.

Ne bojim se otkaza

– Zar načelnik Gradiške zaslužuje službeni automobil od 140.000 KM, a moje dijete ne zaslužuje ni dvije pristojne pelene dnevno! I zar o tome treba da ćutimo! Ja neću da ćutim, iako se svi nešto boje, pa i meni govore: ćuti, dobićeš otkaz. Ali ja se otkaza ne bojim, meni to ništa ne znači. Moje dijete mi je preče od svega. Uostalom, dok priča o pelenama nije izašla u javnost, dok se nije digla politička i medijska prašina, ništa se nije ni počelo rješavati. Istina, problem još nije rešen, ali mi neće odustati – kaže majka Bobana Miljević.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: