Ne dozvolite da se ponovi slučaj “Džeki”

Organizacije za zaštitu životinja, ujedinjene, traže istinu o sudbini psa pronađenog u gradskoj fontani. Organizovali su prikupljanje potpisa za peticiju za borbu protiv nasilja nad životinjama. U svim veterinarskim ambulantama poručuju, možete se podržati njihova akcija.

Svijeća za Džekija, hrana za one kojima je potrebna

Javnosti su se obratili pismom u kojem su naveli razloge zašto je potrebno da se podrži njihova akcija. Sadržaj pisma prenosimo u cjelini:

S obzirom na događaj od 13.06.2017. godine kad je pronađen mrtav pas u fontani u centru grada, pri čemu još uvijek nismo dobili konkretne odgovore na pitanja zašto cijeli slučaj nije detaljnije ispitan, krajnje je vrijeme da se ozbiljnije počne pristupati problematici zlostavljanja životinja.

Smatramo da dok god se slučajevi poput ovog budu zataškavali i nedovoljno istraživali, nedužne životnje će  i dalje biti mučene! Ovo na žalost nije jedini takav slučaj, a bojimo se ni zadnji. Jedan od odgovora koji smo dobili od nadležnih odsjeka u Administativnoj službi grada je taj da pas nije čipiran i kao takav, smatralo se da nema potrebe da se obavi obdukcija, kako bi se utvrdio tačan razlog smrti. Problematika nepostojanja baze podataka  čipiranih pasa svakao postoji, ali to nikako ne bi smio biti jedan od parametara da li se slučaj poput ovog treba ili  ne treba detaljno ispitati! U pitanju je nanošenje boli, stresa i uzrokovanje smrti jedne životine i ne smije se dozvoliti da to prođe nekažnjeno.

 Činjenica da je pas ubijen i ostavljen u centru grada, bez ikakve bojazni počinioca da bi mogao snositi određenu kaznu za to nedjelo, upravo govori u prilog tome da se Zakon o zaštiti životinja ne sprovodi u potpunosti i da očito ne postoji sistemsko primjenjivanje kazni za sve one koji taj Zakon ne poštuju. Tu se svakako ubrajaju  i neodgovorni vlasnici koji svoje životinje ne čipiraju, kojima se pas izgubi, koji ne sterilišu svoje kućne ljubimce i na taj način doprinose povećavanju broja napuštenih životinja koje onda postaju laka meta osobama poput one koja je naudila psu u parku Petar Kočić.

Jedan od naših osnovnih ciljeva je svakako da se zaustavi nasilje nad životinjama, da se Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja sprovodi u potpunosti, kao i da se svako ko naudi životinji, muči ju, nanese bol i stres, ili ju, kao neodgovorni vlasnik, drži u neadekvatnim uslovima, sankcioniše u skladu sa propisanim kaznama. Ne mora svaka osoba da voli životinje, niti možemo zaštititi svaku životinju, ali odgovornost prema životinjama nije slobodan izbor pojedinca, nego obaveza i pojedinaca i zajednice, a human odnos prema životinjama je zakonska i moralna obaveza svakog od nas.

Onaj ko naudi životinji danas, sutra je spreman nauditi bilo kome kog smatra slabijim od sebe!

Nereagovanje na takav zločin je saučesništvo! To ne smijemo dozvoliti!

Molimo Vas da potpišite ovu peticiju, kako bi se smanjilo nasilje nad životinjama, i kako bi im omogućili pravo na život! Naša dužnost je govoriti u njihovo ime…

Udruženje građana “Kerber”

Udomljavanje životinja Banja Luka

Udruženje za zaštitu i prava životinja Šapa u srcu – Zampa nel cuore

Socijalizacija pasa Banja Luka

Odgoj i obuka pasa Banja Luka

Help animals Banja Luka

Projekt Sterilizacija – Kastracija Banja Luka

Chili i Coco Banja Luka

Paw in the heart – Zampa nel cuore Banja Luka

Stray dogs Bosnien

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: