Nastupom Kralja Čačka otvoren 5. regionalni festival književnosti “Imperativ”

5. regionalni festival književnosti “Imperativ” otvoren u petak uveče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora programom “Note i slova” nastupom muzičara, pjesnika i slikara Nenada Marića, poznatijeg kao Kralj Čačka. Sa Kraljem Čačka o njegovoj zbirci pjesama i crteža “Na margini” koju je objavila izdavačka kuća Lom, razgovarao je Nebojša Ristić. Ostatak večeri u fokusu je bila muzika koju su izvodili Kralj Čačka (gitara i klavir) i Miladin Stojković (kontrabas). Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani otvoren je i sajam knjiga.

Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 20.00 časova. Radionica kreativnog pisanja za djecu “Bajkovnica” sa književnicom Aleksandrom Čvorović održana je u Vijećnici Banskog dvora.
Festival organizuje Udruženje za promociju u poplarizaciju književnosti Imperativ u saradnji sa Banskim dvorom – Kultrunim centrom. Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka i Američka ambasada u BiH.

– U proteklih pet godina, trudili smo se da kroz nekoliko programskih sadržaja predstavimo autore koji su svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj književnoj sceni. Fokus Imperativa je predstavljanje kvalitetne domaće književnosti i to će uvijek ostati tako. Misija festivala je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače – kazala je direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ Sanela Babić.

Umjetnik Nenad Marić, koji je 2017. godine dobio je nagradu “Strune od svetla” za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici svojim dolaskom, kako kaže dao je podršku „Imperativu“.

-Svaki događaj koji promoviše kulturu i umjetnost je potreban i našem podneblju i ljudima i zahvaljujem se organizatorima na pozivu. Što više ovakvih manifestacija i što više prostora u medijima za ovakve priče to bolje po nas sve – kazao je Nenad Marić.

-Regionalni festival književnosti Imperativ ima jednu sprecifičnost, a to je da je više od klasičnog festivala, jer uz književnost, u program su uključeni i drugi segmenti umjetnosti i muzička i likovna umjetnost i na taj način prodru do naše publike. Na samom otvaranju Nenad Marić, program „Note i slova“, dovoljno govori da note možemo povezati sa slovima, zapravo note su i muzička slova i čitanje poezije kroz muzičku pratnju i kroz koncert nam daje jedan novi duh izraza književnosti. A da ne kažem koliko su važni programi kreirani za najmlađu publiku, „Bajkovnica“ i „Lektira u podne“ koji rađaju ozbiljnu buduću čitalačku publiku. Ovo je Festival koji opravdava podršku, festival regionalnog značaja koji povezuje pisce, pjesnike, izdavače i koji ima svoj sajamski dio – kazala je ministar prosvjete i kulture u Vladi RS Natalija Trivić.

Osnovna tema ovogodišnjeg festivala književnosti “Imperativ” je uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost. Američki autor, Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književost u 2016. godini, podijelio je književnu javnost. Oprečni stavovi da li je Dilanova poezija književnost ili nije i danas su tema svjetske književne kritike.

Direktorica banjalkčke kancelarije Američke ambasade u BiH Briana Pauers kazala je da joj je veoma drago što su i ove godine jedni od pokrovitelja “Imperativa” i što je ove godine fokus je na djelo nobelovca Boba Dilan.

-Jedan od posebnih aspekata ovog festivala je onaj koji se odnosi na američku književnost, ali i činjenica da spaja pisce i izdavače iz cijelog regiona. Radujemo se svemu onome što doprinos slobodi izražavanja, razvoju kritičkog mišljenja i kulturi čitanja – kazala je ona.

Danas na programu:
10:00 – 20:00 – Sajam knjige
13:00 – “Kafa sa piscem” – Marko Tomaš – Kafe “Yoko”
17:00 – “Imprimatur predstavlja…” Vasilije Glomazić
18:00 – “Poeziju će svi čitati” – Marija Dragnić i Maja Mihajlović
20:00 – Razgovor sa Zoranom Ferićem
21:30 – “Note I slova” – Srđan Tešin

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI