Nastavljaju se aktivnosti za osobe treće životne dobi

Osjećaj usamljenosti, beskorisnosti i izolovanosti često muči osobe treće životne dobi, a prema nekim istraživanjima, manje od jedan odsto starijih građana RS su učesnici bilo kakvih aktivnosti.

Da bi se život osoba starije životne dobi ispunio nizom aktivnosti, postarao se grad na inicijativu “Banjaluka ljudskog lica”, kojoj se pridružio i Centar za socijalni rad sa akcijom “Zdravo starenje”.

Tako će krajem novembra svi stariji građani dobiti posebno kreiran sajt posvećen upravo njima, a osobe treće životne dobi sada mogu da se bave i folklorom u KUD “Pelagićevo”.

Ognjen Tadić, izvršni direktor Udruženja “Obrazovne inicijative”, kaže da će sajt sadržavati informacije o različitim aktivnostima koje se na teritoriji grada organizuju za osobe treće životne dobi.

“Sa druge strane, biće izvor korisnih informacija o očuvanju fizičkog i mentalnog zdravlja, načinima korištenja tehnologija u uspostavljanju i održavanju društvenih veza”, rekao je Tadić.

Dodaje da je u razgovoru sa starijim osobama uvidio da se najviše interesuju za to kako da kvalitetno provedu vrijeme sa unucima i kako kvalitetno utrošiti slobodno vrijeme, te da su zainteresovani i za rad na računaru.

Olivera Čudić, predsjednica KUD “Pelagićevo”, rekla je da je cilj da se što veći broj starijih osoba uključi u folklornu sekciju.

“Plesom se postiže više snage, fleksibilnosti, izdržljivosti, što utiče na efikasnije obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao i više životne energije”, rekla je Čudićeva.

Dodaje da je, sudeći prema dosadašnjim probama, koje se održavaju svakog četvrtka od 17 do 18.30 u prostorijama ovog KUD-a, folklor pridobio mnogobrojne simpatije polaznika.

“Takođe smo organizovali i edukativne radionice posveće tradiciji, narodnim pjesmama, narodnim nošnjama, tradicionalnim muzičkim instrumentima, kao i vezu”, objasnila je Čudićeva.

Sonja Stančić, koordinator inicijative “Banjaluka ljudskog lica”, napomenula je da su sve navedene aktivnosti u potpunosti besplatne.

“Cilj svih aktivnosti je kreiranje osjećaja većeg zadovoljstva samim sobom, zadovoljstva životom i u trećoj životnoj dobi”, rekla je Stančićeva.

Termini radionica

Aktivnosti posvećene osobama treće životne dobi, na inicijativu “Banjaluka ljudskog lica”, održavaju se u mjesnim zajednicama Rosulje, Borik, Bulevar i Pobrđe radnim danima od devet do 13 časova. Radionice su kreirane u skladu sa željama i potrebama korisnika, a u ovom mjesecu to su gimnastika, engleski jezik, horska sekcija, društvene igre, kao i druženja.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: