Narodni poslanici čuvajte narod i narodno blago! Čuvajte rijeke!

MHE-MEDNA_Sana prije i poslije izgradnje MHE

Koalicije za zaštitu rijeka BiH i Eko BiH mreže uputili su otvoreno pismo narodnim poslanicima Republike Srpske kojim apeluju na usvajanje Deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj.

U pismu se podsjeća da se na predloženom dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske nalazi i Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj.

Otvoreno pismo povodom usvajanja Deklaracije o zaštiti rijeka u RS

Poštovani narodni poslanici,

izražavamo zadovoljstvo povodom informacije da je na Prijedlog dnevnog reda 14. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske uvrštena Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj i ovim putem apelujemo na usvajanje ovog dokumenta.

Tekst predložene deklaracije zasnovan je na Deklaraciji o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je donesena u novembru 2019. godine na međunarodnoj konferenciji održanoj u Sarajevu na kojoj je učestvovalo 75 predstavnika ekoloških udruženja, institucija i stručnjaka iz BiH i cijele Evrope.

Deklaracija o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj je osnova za adekvatniju zaštitu svih rijeka u RS, a naročito onih koje su dio zaštićenih područja ili predstavljaju značajnu prirodnu vrijednost i nasljeđe.

Usvajanjem Deklaracije za zaštitu rijeka u Republici Srpskoj, svi vi, kao uvaženi narodni poslanici bi u skladu sa članom 35. Ustava Repblike Srpske osigurali pravo na zdravu životnu sredinu za svakog čovjeka.

U ime sadašnjih i budućih generacija, mi predstavnici udruženja okupljenih u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH i Eko BiH mrežu, pozivamo vas da donesete istorijsku odluku kojom će se postaviti temelji za zaštitu rijeka Republike Srpske!

Srdačan pozdrav!

Kontakt osobe:
Eko BiH mreža – [email protected]
Koalicija za zaštitu rijeka BiH – [email protected]

.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: